Belföld

Tuzson Bence letette a miniszteri esküjét

Augusztus elsejétől igazságügyi miniszterként folytatja munkáját Tuzson Bence, Dunakeszi és térségünk országgyűlési képviselője, akit Orbán Viktor miniszterelnök kért fel ennek a feladatnak az ellátására. Mint a Dunakeszi Polgár városi magazinnak adott interjúban elmondta, ebben az új megbízatásában az egyik kiemelt jelentőségű feladatának tartja az ítélkezési gyakorlat áttekintését, mert szerinte a jogszolgáltatásnak mindig az emberek szempontjait kell elsődlegesen figyelembe vennie.

– Néhány órája tette le miniszteri esküjét, amihez ezúton is gratulálok! Milyen változásokat jelent a munkájában az igazságügyi tárcavezetői kinevezése?

– Elsősorban is hatalmas megtiszteltetés ért! Azt a rendkívül megtisztelő feladatot kaptam Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy augusztus elsejétől igazságügyi miniszterként támogassam a magyar kormány munkáját. Minden erőmmel azon leszek, hogy új megbízatásomban a kormány tagjaként a magyar emberek biztonságát, mindennapi életét szolgáljam. Orbán Viktor miniszterelnököt arra kértem, hogy egy tiszta, hagyományos Igazságügyi Minisztérium jöjjön létre a vezetésemmel, és az európai uniós ügyek a kormányzati struktúrán belül máshova kerüljenek. Ő pedig elfogadta ezt a javaslatomat. A minisztérium fókuszába egyrészt Magyarország jogi szuverenitásának védelme kerül majd, mert úgy látom, hogy az utóbbi időszakban szuverenitásunk többször is támadás alatt állt. Különösen fontos, hogy az Európai Unión belül a nemzeti hatáskörbe tartozó területek megmaradjanak, és ne egy európai birodalomban gondolkozzunk, hanem továbbra is azonos jogokkal rendelkező nemzetállamok egységes szövetségéről beszéljünk. Az Igazságügyi Minisztérium élén a másik fontos feladatomnak tekintem az ítélkezési gyakorlat áttekintését, mert a jogszolgáltatásnak mindig az emberek szempontjait kell a legfontosabbnak tartania. Fontos, hogy a bíróságok függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki. Miniszterként egyeztetést kezdeményezek erről a bírósági rendszer képviselőivel, és ennek megfelelően, hogyha szükséges, akkor lehetséges jogalkotási eszközökkel is beavatkozni.

Szabó Palócz Attila

Fotó: Ligeti Edina

Még szintén érdekelheti...