oktatás

Felvételi – Jövő szerdáig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a diákok

Július 12-ig, vagyis jövő szerdáig pótolhatják a felvételiző diákok a még hiányzó dokumentumaikat, és addig módosíthatják – egyetlen alkalommal – a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerében, az E-felvételiben – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer „Dokumentumok” menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon azok elbírálását is.


    A közlemény szerint nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt – így a tavaly május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat – a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet sem.


    Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ezek adatait az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszik át. Ha a felvételiző a jelentkezés után szerezte meg nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia. Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba – írták.


    A felvételizők egyetlen alkalommal – jövő szerdáig – módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, az E-felvételi „Sorrendmódosítás” menüpontjában. A változtatások az elküldött kérelmek feldolgozása után jelennek meg az ügyintézési felületen. A sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, új képzés már nem rögzíthető – ismertették.


    A személyes adatok változását szintén jövő szerdáig jelezhetik a felvételizők a „Személyes adatok” menüpontban. Egyes személyes adatok – mint a névváltozás, vagy az állampolgárság esetleges változása – módosítását dokumentummal is igazolni kell.


    A közleményben jelezték, hogy az idén külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő július 18., és az ezen határidőig benyújtott dokumentumok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart.


    A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 26-án hirdetik ki, és azok elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetőek. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobiltelefonszámukat, már aznap SMS-ben kapnak értesítést az eredményről. A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait – legkésőbb augusztus 5-ig az online felület „Hivatalos iratok” menüpontjában lesz elérhető és erről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek – olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Még szintén érdekelheti...