Sport

A szerény őszi rajtot remek tavaszi menetelés követte

A VS Dunakeszi 22 szakosztálya közül a felnőtt labdarúgócsapat az MLSZ Pest vármegye I. osztályának újoncaként a mérsékelt őszi teljesítmény után a tavaszi két fiaskót követően talált igazán magára, melynek köszönhetően Kecskés Zoltán vezetőedző együttese az előkelő 4. helyen zárta a 2022/2023-as bajnokságot. Zalaegerszegi Tamással, a szakosztály operatív vezetőjével és Csordás Simon Tibor szakmai vezetővel, a csapat egyik meghatározó játékosával értékeltük az együttes teljesítményét. A két sportember külön hangsúlyozta az utánpótlás-nevelés jelentőségét, aminek ékes bizonyítéka, hogy az ovifocitól kezdve egészen az U19 évesekig bezárólag minden korosztály képviselői az MLSZ vagy a regionális bajnokságokban, illetve a Bozsik program keretében hétről hétre pályára lépnek.

Már a beszélgetés kezdetén kiderült, hogy a megyei I. osztály jóval nagyobb kihívást jelentett a csapat számára, mint a másod osztály megnyerése. Egy osztályt léptek feljebb, de jól érzékelték, hogy ez más szint, komolyabb változásokat igényelt. Noha a megye kettőben stabil csapatuk volt, ám a szakmai stáb számára nyilvánvaló volt, hogy új igazolások, a csapat kulcspozíciójának megerősítése, hadra fogható keret bővítése nélkül nem sok babér terem az együttes számára a Pest vármegye I. osztályában. 

Zalaegerszegi Tamás ma is úgy látja, hogy jól igazoltak, sikerült a játékosokat csapattá formálni, melynek az eredménye igazán a tavaszi idényben mutatkozott meg. A szerény őszi teljesítmény időszakában sem veszítették el a hitüket, bíztak a játékosokban, az elvégzett munkában.

– Mindannyian tudjuk, hogy egy osztállyal feljebb lépve nem könnyű felvenni az évek óta ott futballozó együttesek ritmusát, ki kell ismerni az ellenfelek játékstílusát. Nálunk az őszi idény erre ment el, de örömmel mondhatom, hogy fiúk a kezdeti két fiaskó után tavasszal „megtáltosodtak” és a kilenc győzelem és két döntetlen mellé mindössze a bajnok Vecsés otthonában elszenvedett kétgólos vereség csúszott be. Újoncként az első bajnoki évet az imponáló 4. helyen zártuk a megyei I. osztályban – mondta elismeréssel a hangjában Zalaegerszegi Tamás, aki hozzátette: az erős középmezőnyt célozták meg a bajnokság rajtjakor, amit jócskán felülmúltak.   

Csordás Simon Tibor szakmai vezetőként és játékosként egyaránt azt emelte ki, hogy a VSD labdarúgói csapatként jelesre vizsgáztak.

– Az együttes eredményessége nem egy gólerős csatár vagy a remek kapus kimagasló teljesítményének köszönhető, hanem annak, hogy egymást segítve és bíztatva nyertük meg a mérkőzéseket. Külön büszkeséggel mondhatom, hogy nemcsak játékosként, hanem emberileg is remek közösséget alkotunk. Mindig vannak, akik átsegítik az együttest a holtpontokon. Nálunk a csapatjáték dominál, ami megmutatkozik például abban is, hogy nem egyedül egy játékos a „gólfelelős”. Balogh Bence 11 gólt lőtt, én tízet, míg Kacsó Attila nyolcat, és a többiek is kivették részüket a gólszerzésből.  

Mindketten tudják és ezt kifejezésre is juttatták, hogy az első bajnoki évben „túlteljesített” a csapat, de azt is látják, hogy stabillá formálódott az együttes Kecskés Zoltán irányításával.  

– Igyekszünk a realitás talaján maradni – mondta a szakosztály operatív vezetője, aki szerint néhány új játékos igazolásával még stabilabb lesz a csapat, amelytől azt várják, hogy a 2023/2024-es bajnokságban a középmezőnyben végezzen.

Itt jegyezte meg Csordás Simon Tibor, hogy a szakosztály kiemelt célja a saját nevelésű tehetséges fiatalok beépítése a felnőtt csapatba.

– Sok U19-es játékos lehetett a keretben, akik együtt készülhettek a felnőtt csapattal. Utánpótlásképző egyesületként – persze fontosnak tartjuk a felnőtt csapat sikeres szereplését – az a célunk, hogy a tehetséges fiatalokat felfelé áramoltassuk. Jó példa erre Horváth Olivér szerepeltetése, de a kupamérkőzéseken többen is megkapták ezt a lehetőséget Kecskés Zoltán vezetőedzőtől – ismertette a felnőttcsapat játékosa.  

Alapos szakmai részletességgel mutatták be a szakosztály utánpótlás nevelő tevékenységét, melynek eredményeként több száz fiatal ismerkedik a labdarúgás alapjaival a VSD kötelében, illetve játszik a különböző korosztályos bajnokságokban, a Bozsik tornákon és fesztiválokon.

A VSD szakmai munkájának elismerése, hogy körzetközpontként 14 egyesület utánpótláskorú csapatainak részvételével Dunakeszin rendezik a tornákat és fesztiválokat, melyeken alkalmanként 300-nál is több fiatal vesz részt.

Hazánkban egyre népszerűbb, így Dunakeszin is női labdarúgás. A VSD-nek már van egy, a Pest vármegyei bajnokságban szereplő U14-es korosztályú csapata.

– Folyamatos a fejlődés, újabb csapat elindítását szervezzük – tájékoztat Zalaegerszegi Tamás, aki nagy szakmai elismeréssel beszélt a futsalcsapatokban játszó fiatalokról, akik számára remek technikai és taktikai előképzést jelent e népszerű játék művelése. – A felnőttcsapat most jutott fel az NB II-be, amely a felsőházi rájátszásban is remekül megállta a helyét – hallhattuk az operatív vezetőtől, aki büszkén újságolta, hogy a labdarugó-szakosztályban a felnőttekkel együtt 360-370 játékos futballozik, ami biztos alapot ad a VSD csapatainak az eredményes bajnoki szereplésekhez.

Vetési Imre

Fotó: Fabriczi István

Még szintén érdekelheti...