Kultúra

Az élet hangjai

Soltész Gyöngyit és Street Gábor Hubát, a „Dunán innen…” antológia szerzőit kérdeztem írásról, terveikről. Mindketten évek óta élnek Dunakeszin és a közelmúltban jelent meg könyvük. Gyöngyi főként novellákat ír, de újabban verseket és meséket is. Huba trubadúr, kommunikációs tréner. 2020-ban jelent meg Karanténesküvők című sztori könyve. Áprilisban és májusban mindketten a városi könyvtár vendégei voltak.

Béres Magdi: Soltész Gyöngyinek két éve jelent meg az első könyve, amit azóta még hat követett.  Miért kezdtél el írni, milyen témákban írsz, és kiknek szánod az írásaidat?

Soltész Gyöngyi: Gyerekkorom óta foglalkoztatott az írás, azonban csak három éve, egy író barátom biztatására kezdtem el novellákat írni. Az első kötetemben minden novella egy darab az életemből.  Egy, egy életszakasza a fiatalságomnak. És mivel nőként írom a történeteket, azt szoktam mondani, hogy ezek igazából csajos könyvek. Olyan dolgokról írok, amikről talán kicsit minden nő álmodozott már, vagy szeretett volna átélni, de valamiért kimaradt az életéből. Egyszerű, hétköznapi dolgokról mesélek tabuk nélkül. A szexualitás éppen olyan természetességgel kapott helyet a könyvekben, mint a társkeresés nehézségei, egy válás vagy egy vetélés története.  Úgy képzeljék el ezeket a novellákat, mintha csak a barátnőjükkel beszélgetnének egy kávé mellett. A Fátyoltánc című kötetben, egyszerű, hétköznapi emberekről írok, akikkel bárki találkozhatott már, míg a Tövisek című könyvben a megindító novellák között már bűntényekről szóló történetek is helyet kaptak. Bár mindegyik novella megtörtént eseményeken alapszik, élve az írói szabadsággal a történeteimben sok a fikció.

B.M.: A májusi könyvbemutatódon hallottam, hogy az összes novelládat, versedet mobil telefonon pötyögted be. Ez ritka, Magyarországon nem is hallottam még ilyenről. Hogyan tudtál ilyen termékeny lenni ezzel a nem mindennapi írástechnikával? Tervezel-e változtatást ezen a téren?

S.Gy.: Igen, valóban a telefonomon írom a könyveimet. Tudom ez furcsának tűnhet, de valójában nagyon egyszerű rá a magyarázat. Én sohasem írok vázlatokat, így akár hol jön rám az írhatnék a telefonom mindig kéznél van. Már annyira megszoktam, hogy nem is szándékozom változtatni rajta.

B.M.: Milyen további terveid vannak? Szeretnél-e a 2024-es válogatásban is jelen lenni?

S.Gy.: Nem szoktam előre tervezni. Ha van miről írni, megírom. Jelenleg egy verses köteten dolgozom, de ez nem zárja ki, hogy ne írnék mellette akár egy új mesekönyvet vagy egy új novelláskötetet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az idei antológiában én is helyet kaptam, remélem a jövőre megjelenőben is bemutathatom egy újabb novellámat vagy versemet. 

B.M.: Street Gábor Huba – Hubadúr az íráson kívül zenét szerez, verseket zenésít meg. Miért kezdtél el írni?

Street Gábor Huba: Gyerekkoromban a bakelit lemezen lejátszott dalok mély nyomot hagytak bennem, formáltak, terelgettek. Kaptam egy gitárt, onnantól már én is meg tudtam szólaltatni azokat a saját magam és mások szórakoztatására vagy vigasztalására. Poénból írtam dalt az osztályfőnökünk születésnapjára, a 100. angolórára, azóta megmaradt, hogy szülinapokra, évfordulókra, esküvőkre komponálok vidám Hubadúr-dalokat az ünnepeltek beküldött sztorijából. Apaként óhatatlanul kipattan a fejemből egy gyerekdal, családi dal, vagy verset zenésítek meg. Foglalkoztatnak a nagyvilág dolgai, ezért morális kérdésekben is megpendülnek gondolatok. Amikor a Bárdos iskolában háromszáz gyereknek tartottam Együttműködő kommunikáció (EMK) foglalkozást, ott is ihletet kaptam és közben írtam egy dalt az érzésekről, szükségletekről, amit a gyerekek már velem együtt énekeltek.

B.M.: Áprilisban volt az első önálló zenés ested. Mi nagyon élveztük, a közönség veled énekelt. Te hogyan élted meg, s szeretnél-e több ilyen rendezvényt?

S.G.H.: Igen, mindenképpen. Hálás vagyok a lehetőségért: csodás kis közönség gyűlt össze, rezonáltak a felolvasott művekre és a dalokra.

B.M.: Milyen további terveid vannak? Szeretnél-e a 2024-es válogatásban is jelen lenni?

S.G.H.: Örömmel. Egyrészt szeretnék továbbra is fantasztikus esküvőket vezetni, másrészt EMK-t tanítani gyerekeknek, családoknak, és jelen lenni, amikor egy új szöveg vagy dal meg szeretne születni.

A szerzők alkotásai a „Dunán innen…” antológiában olvashatóak, melyet a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban lehet megvásárolni.

Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...