Sport

Teleki Réka: „Egész évben az volt a cél, hogy válogatott legyek, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem a hazai rendezésű Eb-n”

Harminc ország közel 600 sportolója vett részt a Kaposváron rendezett U15-ös Birkózó Európa-bajnokságon. Női birkózásban, valamint férfi szabad- és kötöttfogásban mérték össze erejüket a versenyzők. A magyar küldöttség a maximális 39 fős csapattal indult, közöttük a Városi Sportegyesület színeiben versenyző Teleki Réka, aki 50 kg-os súlycsoportban mérette meg magát. 

Réka a selejtezőben sajnos nem bírt Iveta Ivanova-val, bolgár ellenfelével, és elveszítette első mérkőzését. Mivel a bolgár ellenfele később vereséget szenvedett lengyel ellenfelétől és nem jutott be a döntőbe, így Rékát sem tudta magával vinni, sajnos búcsúzni kényszerült a versenytől.

Edzője, Szabó Laci mesélt az elmúlt időszakról: -Február közepén érkeztem a VSD-hez és akkor kezdtük meg a közös munkát a Rékával. Két dolog volt, amit rögtön láttam rajta. Az egyik, hogy van tehetsége, tehát lehet belőle birkózó. A másik, hogy sajnos kevés edzésmunka és verseny van benne. Éppen ezért az elmúlt időszakban az volt a cél, hogy a lehetőségekhez mérten Réka a lehető legtöbbet tudjon edzeni és versenyezni. A klubedzések mellett rendszeresen részt vettünk a KIMBA edzésein és az UTE birkózó csapatánál is sokat készültünk. Elmentünk az összes hazai versenyre ahova csak lehetett és az U15-ös versenyek mellett az U17-es korosztály versenyein is részt vettünk.

Mindezek mellett pedig Kis-Simon Ildikó segítségével a mentális felkészüléssel is tudtunk foglalkozni. Azt gondolom, hogy majdnem mindent megtettünk, amit ilyen rövid idő alatt tenni lehetett azért, hogy behozzuk a lemaradást és sikerüljön bekerülni a válogatottba. Réka sokat fejlődött, és ennek köszönhetően részt vehetett az U15-ös Európa-bajnokságon, ami óriási dolog.

Ezúton is szeretném megköszönni a válogatott edzőknek, Sleisz Gabriellának és Kapuvári Gábornak a bizalmat és a felkészítést. Az En-n a sorsolás egészen kedvező volt, hiszen az első meccsre egy verhető bolgár ellenfelet kapott. Sajnos a rutintalansága miatt több hibát is elkövetett a mérkőzésen, amik miatt vereséget szenvedett és kiesett a versenyből. De az mindenképp pozitívum, hogy sokkal kevésbé izgult a meccs előtt, mint a korábbi versenyeken, bátran birkózott és végig jól küzdött. Jó lett volna ha több meccset is tud birkózni, de sajnos ez most így alakult.

Összeségében elmondható Rékáról, hogy jó úton halad, de még nagyon az elején vagyunk és sokat kell fejlődnie, hogy felzárkózzon a nemzetközi mezőnyhöz. Éppen ezért egy rövid pihenő után a napokban el is kezdjük a felkészülést az őszi versenyekre.

Teleki Rékát kérdeztük az Eb-ről: „Egész évben az volt a cél, hogy válogatott legyek, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy részt vehettem a hazai rendezésű EB-n. Sajnos az első meccsen kikaptam a bolgár ellenfelemtől és kiestem a versenyből, de jó volt megtapasztalni, milyen egy világverseny, és milyen a magyar válogatott tagjának lenni. Ez sok erőt ad nekem az elkövetkező időszakra, és mindent meg fogok tenni, hogy utolérjem a mezőnyt, és eredményesen szerepeljek a következő versenyeken.”

Somfai Kriszti/VS Dunakeszi

Még szintén érdekelheti...