Sport

Béres Alexandra szerint is a legnagyobb érték az egészségünk

A kánikula ellenére is százakat vonzott a Mozdulj, Dunakeszi! szerdai programja, melyen Béres Alexandra fitnesz világbajnok tartott edzést. Az immár 2016 óta nagy sikernek örvendő program előtt Dióssi Csaba polgármester köszöntötte a sztáredzőt és a sportoló dunakeszieket, akikkel együtt a városvezető és felesége is végigcsinálta az edzést. A sportprogram végén meglepetésként a Dunakeszi Programiroda munkatársai műanyag kulaccsal kedveskedtek a résztvevőknek.

– Hazánk egyik legnépszerűbb sztáredzőjeként immár harmadik alkalommal tart edzést Dunakeszin. Milyen érzés visszajönni a városba, és több száz hölgynek és néhány úrnak edzést tartani a Duna-parti Katonadombon? – kérdeztük a program előtt Béres Alexandrától.

– Nagyon vártam a mai napot, talán azért is, mert már tudom, hogy mire számíthatok. Emlékszem az előző két évben mennyi fényes szemű, jókedvű hölgy állt velem szemben. Arra is emlékszem, milyen jó volt, hogy ilyen oxigéndús területen tudtunk tornázni. Ez még nekünk, oktatóknak is különlegesség, hogy nyáron ki tudunk menni a szabadba, együtt tudunk egy picit lélegezni, élvezni a természet illatát miközben mozgunk. A mai napunk azért kihívásokkal teli lesz, mert 35 fok van. Szerintem csak a legelszántabbak jönnek el. Mondtam is otthon a családnak, kíváncsi vagyok, hogy mekkora közönség látogat el a mai edzésre. Még most is nagyon izgatott vagyok, mert egy gimnasztikus órával készültem. Kíváncsi vagyok, hogy a hőség ellenére végig tudjuk-e nyomni együtt.


– Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan jönnek, hiszen ön nagyon népszerű és a dunakesziek imádnak sportolni. A kánikula – amire ön is utalt – mennyire határozza meg a mai edzésprogramot, hiszen öntől eltérően nem világbajnok sportolók edzenek, hanem nagyon lelkes, a mozgást szerető hölgyek és férfiak. Ezt figyelembe vette a program összeállításakor?

– Természetesen igyekszem figyelembe venni a közönségemet, mindig látom a mozgásukat, de azért egy több száz fős közösséggel nehéz személyre szabottan dolgozni. Mindig elmondom az órám elején, hogy megkérek mindenkit, aki úgy érzi, hogy egy picit nehezebb, álljon meg nyugodtan, lazítson. Nem azért jöttünk ide, hogy őrült nagy izomlázunk legyen, hanem hogy jól érezzük magunkat. Így tovább tudok menni azokkal, akik bírják, ha ezt megígérik és megengedik nekem. Így indulnak az edzések, de szerencsére mindenki tud magára figyelni. Mindig jelzem, ha nehezebb gyakorlat következik, amin lehet könnyíteni, a ritmus intenzitását csökkenteni.


– Az előző percekben arról beszélt, hogy nagyon kellemes oxigéndús környezetben tarthatja az edzést. Mennyire jellemző ez országszerte, hogy ilyen szép, zöld környezetben tarthatja az óráit, mint itt Dunakeszin?

– Nagyon ritka, általában sportcsarnokok látják vendégül a különböző városokban a sportolni vágyókat. Csodálatos az önkormányzat kezdeményezése, hogy a Mozdulj, Dunakeszi! programhoz ingyen csatlakozhatnak a sportolni vágyók. Amióta online edzést tartok, azóta „kimentünk” a szabadba, hiszen a telefon segítségével akár tengerparton, ilyen szép zöld környezetben vagy erdőben is edzhetünk. Nagyon sok vendégemnek mondtam, hogy szeretnék velük együtt nyaralni, küldjenek nekem innen-onnan fényképet, ahova „elvittek” akár egy Duna-parti városba, akár tengerpartra.


– Mennyire határozza meg edzettségi állapotunkat, fittségünket a táplálkozásunk?


– Természetesen nagyon fontos az, hogy hogyan táplálkozunk, hiszen ettől lesz erőnk, energiánk, és ettől lesz életkedvünk is.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy egész életében figyeljen az egészségére, mert a legnagyobb értékünk, szerintem ez a legjobb befektetés.

Ebben is tudok segíteni, a súlykontroll ételeim receptjei a honlapomon ingyenesen letölthetőek. Szakmai tanáccsal is segítjük, hogy miként és milyen válogatással próbáljuk összeállítani az étrendünket.

– Az egyik posztjában azt írta: „A csoda benned van!”. Valóban bennünk van?

– Igen, én úgy gondolom, hogy bennünk van a csoda. De ez a mondat arról szól, hogy ne mástól várjunk eredményt, ne mástól várjunk szuper kapszulát, rázógépet, edzéstervet.

Magunkban bízzunk, hogy mi meg tudjuk csinálni, és hogy képesek vagyunk arra, hogy magunkból többet hozzunk ki. Így értem, hogy a csoda bennünk van, és ezt nagyon-nagyon komolyan így gondolom.

Az interjú végére több száz hölgy és néhány férfi foglalta el a helyét a Katonadomb árnyas fái alatt, hogy egy órán keresztül együtt tornázzon a fitnesz világbajnok Béres Alexandrával, akit kedves szavakkal köszöntött Dióssi Csaba polgármester. A város vezetője – aki feleségével együtt végig csinálta az intenzív gyakorlatokat – elmesélte, hogy 24 éves volt, amikor Alexandra magyar bajnok lett, amikor hazánkban még nagyon gyerekcipőben járt a fitnesz. „Alexandra ráirányította a figyelmet a mindennapos mozgás fontosságára és egy egész korosztály példaképévé vált” – emelte ki Dióssi Csaba polgármester.

Az egy órás intenzív, ám rendkívül jó hangulatú edzés után elkészült a csoportkép, a szelfik sokasága, a Dunakeszi Programiroda munkatársai pedig meglepetésként műanyag kulaccsal ajándékozták meg a sportoló dunakeszieket, akik előtt le a kalappal, hogy a kánikulában is edzettek.

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián, filmkovacs.hu és KesziPress

Még szintén érdekelheti...