Kultúra

Örömzene Dunakeszi főterén

2023. július idusán egy fantasztikus örömzenélésen vehettek részt Dunakeszi dzsesszkedvelő lakosai, a IV. Béla király főtéren rendezett Jam Jazz Fesztiválon. A kétnapos rendezvény július 15-én, szombaton 18.30-kor a Kollmann Gábor Quintet előadásával kezdődött, majd a Swing à la Django – Kozma Orsi, Horányi Juli és Magyar Bálint közreműködésével – lépett színpadra. Az est a Focus Acousticcal zárult. Vasárnap 11 órakor Náray Erika várta gyermekműsorával a kicsiket, majd kora este fellépett a SwingGirls és Varga Feri. A fesztivál a Cotton Club Singers fergeteges koncertjével ért véget.

Náray Erika színházi, filmes és szinkronszínészi pályája mindenki számára ismert, de lehet, azt kevesebben tudják róla, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz szakán végzett és szívügyének tekinti a műfaj népszerűsítését. Ezért lett hét évvel ezelőtt a fesztivál háziasszonya.

– Mi az, ami miatt még mindig izgalmas számodra ez a feladat? – kérdeztem a színésznőt.

– Mindig itt szembesülök azzal, hogy milyen végtelenül sok fiatal tehetség van, akikkel még nem zenéltem együtt, másrészt nagyon kedves kollégákkal találkozhatok, akikkel nem tudunk eljutni egymás koncertjeire és itt végre bepillantást nyerhetek abba, hogy hol tartanak a pályájuk során.

– Miért érzed fontosnak, hogy aktív részese legyél ennek a helyi közösséget megmozgató rendezvénynek?

– Már nagyon sok helyen jártam az országban színházi produkciókkal, zenekarokkal és minden olyan helyszínen megdobban a szívem, ahol azt érzem, hogy valódi kultúrára vágyik a szervező. Itt a város önkormányzata és a szervezők minőségi fesztivált szeretnének. Itt élő zene van, csodálatos helyszín és értő közönség. Mindenki megtalálja a hozzá közelebb álló irányzatot, stílust.

– Mitől más az idei fesztivál számodra?

– Most egy gyerekeknek szóló jazzprogrammal lépek fel, ahol nem gyerekdalokat éneklek, hanem megpróbáljuk a műfajt egy kicsit közelebb vinni hozzájuk, megszerettetni velük jó kis swinges, latinos dalokkal. Illetve olyan magyar slágereket dzsesszesítünk, amiket könnyű megtanulni és velünk tudják énekelni. Ilyen például a műsor címadó dala a „Szólj rám, ha hangosan énekelek!”. Közben bemutatjuk a hangszereket, megtanítjuk őket helyes lüktetésre tapsolni. Szerintem az, hogy ez a fesztivál bevállalta azt, hogy a gyerekekhez is szól, ez fantasztikus kezdeményezés – mesélte Náray Erika.

A gyermekcentrikus, ugyanakkor felnőtteket is megmozgató gyermekprogram értékes színfoltja volt a fesztiválnak.

A programsorozat másik házigazdáját, Pethő Krisztián önkormányzati képviselőt arról kérdeztem, mit jelent neki ez a rendezvény.

– Alapvetően szeretem a jazz-zenét, az autóban is ezt szoktam hallgatni, így örömmel mondtam igent a Dunakeszi Programiroda felkérésére 2019-ben. Azóta vagyok a házigazdája a fesztiválnak. Dunakeszi egy színes város, igyekszik mindenkinek megfelelő programokat nyújtani. A Dunakeszi Programiroda kezdeményezésére és szervezésében megvalósuló jazzfesztivál egy viszonylag szűkebb réteg igényeit kiszolgáló, de annál népszerűbb rendezvény. Ez egy rendkívül összetett program, sok részfeladatból áll. Egy összeszokott, fantasztikus csapat dolgozik azon, hogy megvalósuljon ez a rendezvény kezdve a sátrak felállításától, a bútorok ideszállításáig, a fellépők megkeresésén át az árusokkal való kapcsolattartásig, majd az elpakolásig, takarításig. Óriási munka ez a szervezőknek is – mesélte Pethő Krisztián.

– Mire utal a Jam Jazz név? – kérdeztem.

– A „dzsemmelés”, jam, azaz „örömzene”, a jazz egyik sajátossága, innen kapta a nevét ez a rendezvény. Szerintem abszolút illik hozzá, csakúgy, mint ez az elegáns környezet itt a főtéren. A környező agglomerációban nem rendeznek hasonló eseményeket, így szívesen látogatnak ide a szomszédos településekről is.

A fesztiválon megtapasztalhattuk, mennyire élvezték a gyerekek Náray Erika műsorát. Önfeledten énekeltek, táncoltak, észrevétlenül szívták magukba a jazzt. Felnőttként pedig azért lehetünk hálásak a szervezőknek, mert ismét színvonalas műsorokat láthattunk, s örömmel töltött el minket az előadók örömzenélése. És senki sem szólt ránk, ha hangosan énekeltünk.

Balogh Edit

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...