fejlesztés

Megoldja az önkormányzat, amit az állam évek óta halogat

Hosszú évek óta fennálló közlekedési nehézséget old meg azzal a városi önkormányzat, hogy saját forrásból körforgalmi csomópontot építtet a Kossuth Lajos út – Széchenyi utca kereszteződésében, hogy enyhítse a gépjárművel közlekedők mindennapi gondjait. Mint az közismert, a Toldi-Dombliget lakóparkból és a Tóváros felől közlekedők csak hosszú várakozás után tudtak felhajtani a nagy forgalmú, Dunakeszi központja és Fót felé vezető állami fenntartású Kossuth Lajos útra. Az önkormányzat intenzív és rendkívül hatékony közreműködésének köszönhetően heteken belül megszűnik a sok bosszúságot és nem kevés balesetveszéllyel fenyegető helyzet.

– A város keleti részét átszelő nagy forgalmú gyűjtőút, a Kossuth út és a rácsatlakozó Széchenyi utca kereszteződésének áteresztőképessége – a közel húsz éve épített két lakópark megnyitása után, különösen a reggeli és a délutáni órákban – nagyon szűknek bizonyult. A mindennapi probléma megoldása érdekében közel tizenhárom éve intenzíven lobbizott a városi önkormányzat, melynek mára lett kézzel fogható eredménye azáltal, hogy megkezdődött a körforgalmi csomópont építése – tájékoztatott a munkálatok helyszínén Sipos Dávid alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Az alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat érzékelte a megoldásért kiáltó mindennapos problémát, de „meg volt kötve a keze”, mivel állami fenntartású a Kossuth Lajos út, melyet a Magyar Közút üzemeltet.

– A városi önkormányzat határozott kiállása és az építési költségek átvállalása meghozta az eredményét. Dunakeszi saját forrásból finanszírozza a beruházás költségeit a közlekedők nehézségeinek megszűntetése érdekében. A körforgalom megépítése reményeink szerint sokkal könnyebbé teszi az itt közlekedő dunakesziek és az átutazók életét – tette hozzá az alpolgármester.

Sipos Dávidtól megtudtuk, hogy a beruházást a nyári iskolai szünet időszakára ütemezték, hogy minél kisebb nehézséget okozzanak a közlekedőknek.

– Sajnos a tervezetnél később kezdődhetett meg a beruházás, mert a munkálatok megkezdése előtt a DMRV Zrt. kicserélte az út alatt a 600 mm-es regionális nyomóvezetéket, mellyel reményeink szerint sikerül megelőzni a korábbi csőtörésekhez hasonló helyzetet. A tervezésnél és a kivitelezésnél fontos szempont a szigorú jogszabályi előírások betartása és a már kiépített közműhálózatok védelme is – ismertette Sipos Dávid.

A körzet önkormányzati képviselője elmondta: mind a négy irányba épül gyalogátkelő, készül kerékpáros átvezetés, bazaltbetonos buszöblök épülnek.

– A gépjárművel, a kerékpárral, és a gyalog közlekedők életét egyaránt sokkal könnyebbé teszi a beruházás megvalósítása – húzta alá a politikus.

Lapunk kérdésére elmondta, hogy a szerződés szerint a kivitelezőnek 60 napja van megépíteni a körforgalmi csomópontot, melynek határnapja szeptember 30.

– Az említett vízvezeték kiváltása miatt sajnos nem készül el iskolakezdésre a beruházás, de bízunk benne, hogy tizenhárom évnyi lobbi időszak után ezt ez egy hónapot már azzal a derűs optimizmussal viselik el a közlekedők, hogy utána zavartalanul közlekedhetnek az új körforgalmi csomópont megnyitásának köszönhetőn – mondta Sipos Dávid alpolgármester.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...