Kultúra

Nyári varázslat a XXVI. Dunakeszi Nyári Tárlat

Csodálatos élmény látni  a víz és festék varázslatos játékát a papíron. Olykor incselkednek, egybeolvadnak;

 máskor éles határt szabva szétválnak. Békés, kreatív táncuk lenyűgöző eredménye  a színek teremtette harmónia.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó rendezvénysorozat a Dunakeszin élő művészek alkotásait bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitójával kezdődött augusztus 19-én, szombaton 19 órakor a VOKE JAMK Magyarság Galériájában. A kortárs festők, szobrászok, fotóművészek, grafikusok munkáiból álló Dunakeszi Nyári Tárlatot éppen 25 évvel ezelőtt, 1998-ban rendezték meg először 14 kiállítóval. Közülük három alkotó, Chiba Miklós, Czinege István és Skripeczky Ákos munkái a mai, 26. tárlaton is szerepeltek.

Az ünnepség Madarász József művésztanár gitárjátékával kezdődött, mely lágyan zengte be a zsúfolásig megtelt bemutatótermeket, majd Csoma Attila, a VOKE JAMK igazgatója köszöntötte a vendégeket. Ünnepi megemlékezésében így szólt a most debütáló művészekhez: „Nem ért volna meg 25 évet és 26 alkalmat ez a programsorozat, amely a város egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező kulturális programsorozata, ha nem lennének mindig új csatlakozók, új alkotók. Már 35-en vagyunk, mintegy 88 alkotás látható összesen a három teremben… Ezzel a tárlatmegnyitóval megkezdődött a 2023-24-es évad, mely az intézmény történetében a 98. megkezdett évad, lassan közeledünk a centenárium felé.”

Ezt követően Ceglédi Gabriella, az est háziasszonya felkérte Dióssi Csabát, Dunakeszi város polgármesterét, nyissa meg a tárlatot. „Kicsit mindig megilletődve állok művészemberek előtt, hiszen ők valami olyanra képesek, amire legtöbbünk nem képes: valamilyen műalkotással képesek gondolatokat, üzeneteket átvinni, képesek mondani valamit szavak nélkül és mindezt úgy, hogy közben valami szépet létrehoznak. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus dolog és azokban, akik talán kevesebb tehetséggel születtünk, ez óriási tiszteletet hordoz… 25 év azt gondolom, hogy nagy idő és az, hogy valami 25 éven keresztül megy, ott sok mindennek rendben kell lenni. Fontos, hogy egy olyan alkotó közösség jöjjön létre, akik tisztelik egymást, elismerik egymást, akik sokan talán barátok is. Ezért képes fennmaradni egy ilyen közösség. Nagy szükség van arra, hogy valós értékeket képviseljenek… A kultúra és a művészet olyan alapkövei a közösségépítésnek, ami nélkül igazából létre sem tud jönni egy összetartó, jól működő közösség.”

Polgármester úr elmondta, hogy idén a város lakóit különleges módon vonták be a látogatók közé. A közösségi hálón közzétettek négy képet, melyet a tárlaton szereplő művek közül sorsoltak ki. A lakosság döntheti el szavazatokkal, hogy az önkormányzat melyik képet vásárolja meg.

A polgármesteri köszöntő után a művészek bemutatása következett. Meghitt pillanat volt, mikor a 93 éves Dér Győző nevében felesége köszönte meg, hogy ennyi éven át itt lehetett Győző bácsi az alkotásaival, s most szeretne elköszönni. A közönség vastapssal tisztelgett a művész munkássága előtt.

A megnyitó után Csoma Attila elmondta, hogy erre a kiállításra május óta készülnek a művelődési központ dolgozói. Óriási csapatmunka kell ahhoz, hogy ez a tárlat elkészüljön. A tárlatmegnyitót rengeteg teendő előzi meg: felkérő levelek kiküldése, műalkotások bekérése, fotózása, katalógus készítése, feliratok gyártása, képek felhelyezése s maga a termek berendezése a megnyitóra, a fogadás megszervezése.

A XXVI. Dunakeszi Nyári Tárlat megtekinthető: 2023. augusztus 21. és szeptember 8. között.  Hétköznap 9:00-17:00. A képek magukért beszélnek, aki teheti, nézze meg őket!

Balogh Edit

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...