ünnep

Együtt dobbant a dunakesziek szíve államalapításunk ünnepén – Tomboló siker volt, István, a király

Önökkel együtt megélni ezt a nemzeti ünnepet, igazi közösségi élmény – mondta ünnepi köszöntőjében Dióssi Csaba polgármester a repülőtéren rendezett városi ünnepségén, melyen Szörényi Levente és Bródy János világhírű művét, a 40. születésnapját ünneplő, István, a király rockopera keresztmetszetét tekinthette meg a több ezer fős ünneplő közönség.

A repülőtéren felállított hatalmas színpad köré emelt lelátókon és az óriási tér közepén ünneplő több ezer dunakeszi polgár szíve együtt dobbant az István, a király rockopera művészeivel és az őket köszöntő polgármesterrel, aki meghatódottan mondta: „Megérte ezért dolgozni, megérte tárgyalni, kérni, hogy épp ma, épp Dunakeszin hangozzon el a legnépszerűbb magyar rockoperából sokak kedvenc dallamai, mint a Szép Magyarország, édes hazám! Önökre néztem és ezt a pillanatot nem felejtem. Szeretlek Dunakeszi! Isten éltessen Magyarország!” – hangzottak a polgármester szavai, akinek köszöntőjét hatalmas tapssal fogadták az ünneplő dunakesziek.

Dióssi Csaba polgármester (Fotó: filmkovacs.hu)

A nyári égbolttal borított csodálatos estén színpadra lépő dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a város országgyűlési képviselője ünnepi beszédében felidézte, hogy 940 éve Szent László királyunk oltárra emelte Szent István királyt, így tisztelgett államalapító történelmi cselekedete előtt. Kiemelte, hogy Euróban csak két nemzet van – Magyarország és Franciaország – melynek 1000 éve folytonos az államisága. „Ez a kis ország, Magyarország mindig létezett valamilyen formában. Volt, hogy kevésbé volt önálló, volt, hogy kisebb volt. Volt, hogy nagyobb volt, de az elmúlt ezer évben mindig volt olyan ország, melyet úgy hívtak, hogy Magyarország, mert nekünk magyaroknak van egy különleges képességünk, a megmaradás képessége” – fogalmazott az igazságügyi miniszter, aki hozzátette: ez a képesség a szép magyar nyelvben és a szép magyar kultúrában rejlik.

Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dunakeszi országgyűlési képviselője (Fotó: filmkovacs.hu)

Dr. Tuzson Bence ünnepi beszédében kiemelte: „korunk egyik legfőbb célja is – a legnehezebb körülmények között is megőrizni kultúránkat, hitünket és értékeinket, ahogyan ezt már több mint 1000 éve tesszük.”

Mint az ünnepi rendezvény háziasszonya, Szeredi Helga, a Dunakeszi Programiroda munkatársa köszöntőjében fogalmazott, Dunakeszi történelmének legmonumentálisabb augusztus 20-i ünnepségén vehetünk részt, melyen Magyarország legsikeresebb rockoperája, Szörényi Levente és Bródy János szerzőpáros örökérvényű műve, István, a király idén ünnepli színpadra vitelének 40. születésnapját.

Az államiságunk születésének történelmi korszakát, István és Koppány küzdelmét feldolgozó monumentális rockopera keresztmetszetét Feke Pál producer rendezte, aki a keresztény Magyarországot megalapító István király szerepében ezúttal is maradandót nyújtott. Lélegzet visszafogva hallgatta a közönség István és Koppány (Dolhai Attila) nívós művészi színvonalú énekben megszólaltatott küzdelmét. Az évtizedeken átívelő monumentális alkotáshoz méltó színészi teljesítményt nyújtott a Gizellát megformáló Malek Andrea, Sarolt szerepében Vágó Bernadett, a krónikás Miller Zoltán és a többi szereplő egyaránt, akik csodálatos élménnyel ajándékozták meg a dunakeszieket, akik szíve együtt dobbant a történelmünket felidéző művészekkel. Az óriási taps és a közös éneklés ékes bizonysága, hogy mindannyiunk örökvágya a béke, a szabadság, az erkölcs és a jog uralma, a nemzeti összefogás.

A városi Szent István-napi ünnepség méltó befejezése volt a dunakeszi repülőtér égboltját színesítő tűzijáték.

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián

Koppány (Dolhai Attila) és István király (Feke Pál)

Még szintén érdekelheti...