aktuális

Emléktáblát avattak Wichmann Tamás tiszteletére

A Duna-Ipoly Sportegyesület (DISE) egykori szakmai alelnöke, a kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok születésének 75. évfordulója tiszteletére emléktáblát avattak Nőtincsen, ahol a 2020-ban elhunyt sportlegenda alapította meg a kajak-kenu szakosztályt. A település gyönyörű természeti környezetében elterülő Szent István király nevét viselő víztározón rendezett ifjúsági kajak-kenu verseny keretében leleplezett emléktábla-avatón beszédet mondott Rétvári Bence, a Belügymisztérium parlamenti államtitkára, Pest vármegye 4. számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője, Balla Mihály, Nőtincs kormánypárti országgyűlési képviselője és Vaskuti István olimpiai bajnok kenus.

 Rétvári Bence – aki részt vett a kajak-kenu verseny díjátadóján is – a versenyzők és a közönség köszöntése után arról beszélt, hogy a Duna-Ipoly Sportegyesület főhadiszállása választókerületében, Szobon van.

– Wichmann Tamás olyan kimagasló sportsikereket ért el, melynek már a töredéke is örök példaként állítható. S akkor még nem beszéltünk a hihetetlen elszántságáról, rendíthetetlen hitéről és akaraterejéről, melynek köszönhetően a fiatalkori balesete után – eltört a bokája, lába, csípője – csodálatra méltó kitartással küzdött és edzett a felépüléséért – mondta.

– Először az ökölvívóteremben edzett, majd evezett, hogy teljes életet élhessen. Nem futamodott meg a kihívások elől, a nehezebb, a küzdelmes utat választotta. Nagyon nagy nehézségeken lendítette magát túl, talpra állt a súlyos baleset után, melynek maradandó nyomát élete során mindvégig magán viselte. Így lett kilencszeres világbajnok! Ezért kétszeres okunk van rá, hogy emléktáblát avassunk a tiszteletére – húzta alá Rétvári Bence, aki szerint mindannyiunk életében vannak nehéz helyzetek, amikor nem tudjuk,  hogyan lehet talpra állni, akkor gondoljunk arra, hogy más is fel tudott állni, el tudott jutni a világ csúcsára.

– Wichmann Tamást nem csupán sportolóként, hanem nagy akaraterővel rendelkező emberként is tisztelhetjük. Élete utolsó időszakában is sokaknak adott útravalót. A tokiói olimpiára kiutazó sportolók köszöntésekor azt mondta: „Az erő, a kitartás és a szerencse mellett egy kis hazafiságot kívánok önöknek!” Minden versenyen a hazáját, Magyarországot képviselte.

Wichmann Tamás életútja és példája is bizonyítja, hogy a sport erősíti a jellemet, megtanít nyerni, megtanít veszíteni, megtanít kitartani, korán kelni, edzésre elmenni, együtt drukkolni és cselekedni a nemzet sikeréért – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Balla Mihály beszédében Wichmann Tamás szerénységét, a sport és az emberek iránti rajongását emelte ki.

– Ő valahogy mindig eggyé vált az itt edző, versenyző fiatalokkal. Emberi nagyságát bizonyítja, hogy soha senki nem érezte azt, hogy Tamás többet mutatna magáról. Wichmann Tamás egy igazi sportlegenda, rendkívüli ember volt, aki teljesítményével, emberségével példát mutat a ma sportoló fiataloknak – fogalmazott Balla Mihály, aki hozzátette: a DISE itt nemcsak nagyszerű versenyeket rendez, hanem megteremtette a közösségi élet feltételeit, mellyel méltóképpen emlékeznek a kenu magyar királyára. 

Vaskuti István olimpiai bajnok kenus arról beszélt, hogy nekik nemcsak sporttársuk, hanem példaképük volt Wichmann Tamás, akire felnéztek. Személyes élményeit is megosztva azt emelte ki, hogy mások is értek el kimagasló eredményeket, de ő egy kicsit több volt, más volt.

– Segítette a fiatalokat, nagyon sok szeretetet adott, de ő is igényelte a szeretetet, ezért sokszor bohóckodott, egy kicsit játszott. Tamás és a magyar kajak-kenu sport megbecsülésének tekintem, hogy államalapító Szent István király szobra és emléktáblája közelében leplezhetjük le a sportág legendájának emléktábláját, melyért köszönettel tartozunk a Duna-Ipoly Sportegyesületnek, a szervezőknek, a helyi önkormányzatnak, s mindazoknak, akik megálmodták és létrehozták ezt a csodálatos vízi bázist – mondta Vaskuti István, aki szerint Wichmann Tamás olyan katalizátor volt, aki mindent megtett az egyesület, az itt sportoló fiatalok fejlődéséért.

– Ő egy nagyon szerethető, igazi közösségi ember volt, aki mindig mindenben szívesen részt vállalt, ha tudott, mindig segített. Jó szívvel emlékezzünk rá, még sokáig – mondta a nemzet sportolója.

Nőtincs polgármestere, Hugyecz Ádám örömét fejezte ki, hogy immár hetedik alkalommal adnak otthont a regionális kajak-kenu versenynek, melyen idén 250 fiatal indult. Színes legenda és nyelvészeti leírások közreadásával ismertette Nőtincs nevének történetét.
 

A beszédek után Rétvári Bence, Balla Mihály és Vaskuti István avatta fel Wichmann Tamás emléktábláját, aki a DISE szakmai alelnökeként 2015-ben megalakította Nógrád megye első kajak-kenu szakosztályát, a nőtincsi kajak-kenu szakosztályt.

– A regionális kajak-kenu versenyre hazánkból 25 egyesület, míg egy szlovén és egy szlovák klub képviseltette magát 228 versenyzővel, akik 370-szer ültek hajóban, volt, aki kétszer-háromszor is – tudtuk meg Hidvégi Vincétől, a Duna-Ipoly Sportegyesület ügyvezető alelnökétől.

A verseny fő szervezője elmondta, hogy a csodálatos nőtincsi tavon ki tudnak alakítani 200 és 500 méteres pályát, melyen nagy örömükre Szobtól egészen Dunakesziig bezárólag minden településről indultak versenyzők.

– Tíz éve alakult meg a Duna-Ipoly Sportegyesület, ez a hetedik nőtincsi versenye, melyet alelnökünk, Wichmann Tamás 2020-ban bekövetkezett halála óta az ő munkássága előtt tisztelegve, Wichmann Tamás emlékversenyként rendezünk meg – mondta a főszervező, aki büszkén újságolta, hogy a hazai és a külföldi versenyzők, az egyesületek képviselői körében nagy népszerűségnek örvend a verseny és gyönyörű szép környezete, ahová örömmel jönnek.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...