fejlesztés

SNI-s gyermekeket is fogad a kibővített bölcsőde Dunakeszin

Nyílt családi nappal vehették birtokba a gyerekek, a szülők és a dajkák a Napsugár Bölcsőde új épületszárnyát. Négy csoportszobával és 56 férőhellyel duplázta meg az önkormányzat a 2019-ben átadott intézményt. A fejlesztéshez uniós és kormányzati támogatás is érkezett. A bölcsőde a bővítésnek köszönhetően új, hiánypótló szolgáltatással is várja a családokat: integrálható sajátos nevelési igényű gyermekek számára is biztosítanak ellátást és férőhelyet.

Újabb fejlesztés ért véget Dunakeszin, megduplázta az önkormányzat a Napsugár Bölcsőde méretét és befogadóképességét, férőhelyeit. A 2019-ben épült, eredetileg 4 csoportszobás és 56 férőhelyes intézmény szeptember 1-től további 4 csoportszobával már 112 gyermeket fogad. Dunakeszin, ezzel a beruházással már 322 kisgyermek elhelyezésére és ellátására van lehetőség a városi bölcsődékben.

„2010 óta közel megháromszoroztuk a bölcsődei férőhelyek számát Dunakeszin, ez 250%-os bölcsődei férőhely növekedés 12 év alatt. Ma már egy jól működő településen alap, hogy intézményeiben férőhelyet biztosít minden ott élő gyermeknek. Ezt mi Dunakeszin elértük. A mennyiség után most már a minőség a következő szint” – mondta Dióssi Csaba polgármester. Mint kifejtette, a mostani bővítés lehetővé teszi, hogy az iskolás és óvodás korosztály után a sajátos nevelési igényű bölcsődések számára is ellátást biztosítsanak Dunakeszin. „Mert ami a szülőknek fontos, nekünk is az” – hangsúlyozta.

A Napsugár Bölcsőde bővítése a Széchenyi 2020 program keretében a csaknem 880 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellett, 160 millió Ft önkormányzati önerő felhasználásával valósult meg. Célja, hogy tovább javuljanak a település szociális alapellátási feltételei, az esélyegyenlőség, valamint a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérési esélyei. Dunakeszin már 4 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik, sok kisgyermekes családnak megkönnyítve ezzel a mindennapjait.

Dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési önkormányzati képviselője is részt vett a nyílt családi nappal egybekötött, rendhagyó projektátadó ünnepségen. Mint mondta, minden szülőnek legféltettebb kincse a gyermeke. ”A bölcsőde az első olyan állomás egy család életében, amikor el kell engedniük a legkisebbeket. Itt, Dunakeszin, a kiváló szakmai háttér, a barátságos és hozzáértő kisgyermeknevelők, a kialakított körülmények mind segítik a szülőt abban, hogy tudja, jó helyen és jó kezekben van gyermeke” – hangsúlyozta beszédében az ötgyermekes édesapa.

Szeredi Helga

Fotó: Tóta Krisztián és Ligeti Edina

Projektazonosító: VEKOP-6.1.1-21-2021-00003. Projekt címe: Dunakeszi Napsugár Bölcsőde bővítése.

Támogatási összeg: 879.543.360 Ft-, amelyet az önkormányzat mintegy 160.000.000 Forinttal egészít ki. A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Még szintén érdekelheti...