Kultúra

Már látogatható a Varázslatos Magyarország vándorkiállítás Vácon

Vácra érkezett a Varázslatos Magyarország vándorkiállítás, amelynek a nagy látogatottságnak örvendő K16 Kortárs Galéria ad otthont egészen október 18-ig. A tárlat az ország legizgalmasabb természetfotó pályázata és szakmai platformja.

Küldetése az, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, és ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A 2022-es pályázati évad képeiből készült kiállítás 70 alkotó 209 képét mutatja be. A tárlaton kiemelt helyet kap a magyar természetfotó nagydíjának első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a látogató. A kiállításon továbbá egy reprezentatív válogatás mutatja be Magyarország tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát: gyönyörű tájképeket, állatok mindennapi életének békés és feszültségtől izzó pillanatait, és művészi ábrázolásokat egy szabad szemmel láthatatlan világról.

Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője nyitotta meg a kiállítást

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott: “ma nagyon sok szó esik a természetvédelemről, környezetvédelemről, zöld gondolatról. Én úgy gondolom, hogy az egésznek az alapja azért az mégiscsak az, hogy megismerjük a természetet, járjuk a természetet, szeressük a természetet! Aki odafigyel a kis madarakra, az első hóvirágra valamikor a tavasz hírnökeként, aki ismeri az erdő állatait, aki nem ijed meg egy-egy bogártól vagy egy sündisznótól, hanem érdeklődik iránta, követi, figyeli, az már biztosan jobban oda fog figyelni a természetre. Azért fontos ez a kiállítás, mert tényleg segít az embernek ebből a mesterséges világból visszatalálni a természetes világba és segít jobban kímélni a bolygónkat.”

Rétvári Bence szerint a kiállítás a hazaszeretetről is szól. “Lehet, hogy biciklivel, lehet, hogy vonattal, lehet hogy autóval, de pár órán belül elérhető és gyönyörű részei vannak az országunknak. Ez a kiállítás tehát hazánk értékeire is felhívja a figyelmet” – mutatott rá. 

A vándorkiállítás korábban megfordult már a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeumban és a debreceni Kölcsey Központban is.

Papp László örömmel tájékoztatta a szép számú közönségét, hogy a K16 Kortárs Galéria rendkívül gazdag anyaga sokakat vonz

Papp László, a galéria vezetője a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás október 18-ig látogatható keddtől vasárnapig, 10 és 17 óra között. 

Forrás: 0627.hu

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...