aktuális

Rétvári Bence: Azokat ünnepeljük, akik nem kötöttek kompromisszumot, hanem kiálltak és küzdöttek a magyar szabadságért

„Sokszor beszélünk a forradalmainkról, szabadságharcainkról, és sokszor mondják, hogy mi a levert szabadságharcok nemzete vagyunk. Azonban ezek az ünnepek mutatják meg, hogy nem!” – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Vácdukán az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen.

„Lehet, hogy 1849 őszén leverték a ’48-as forradalmunkat és szabadságharcunkat, lehet, hogy 1956 novemberében szovjet tankok és a kommunisták eltiporták a pesti srácok forradalmát, de hosszú távon a márciusi ifjak és a pesti srácok győztek, hiszen ma rájuk emlékezünk, őket ünnepeljük, ők vannak a történelem pozitív oldalán” – mondta a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő méltatta az ’56-os forradalmárok, a magyar szabadságharcosok bátor kiállását

Kiemelte, hogy azért fontos október 23-a és március 15-e is, mert azokat ünnepeljük, akik nem kötöttek kompromisszumot, hanem kiálltak és küzdöttek a magyar szabadságért, mert ők a mi példaképeink. Mint fogalmazott: „Ha leverték őket, akkor is, ha kivégezték őket, akkor is, ha bebörtönözték őket, akkor is.”

Majd így folytatta: „Rengeteg tragédia és rengeteg hőstett. Rengeteg példa, ami előttünk áll. Emberekről, akik akár tizenéves korukban kiálltak a magyar szabadságért, és sajnos sokan ezért az életükkel fizettek. Őrájuk emlékezünk, őket ünnepeljük, ők a mi példaképeink, és nekik köszönjük, hogy nélkülük mi sem érhettük volna el a szabadságukat. Nekünk, az én generációmnak biztosan szerencséje van, de a nagyszüleim generációjának nem volt szerencséje, ők a világháborúban is éltek, ’56-ban is éltek. Ott még sokaknak tényleg ki kellett vívni a szabadságot. Ez volt, akiknek sikerült, volt, akiknek nem. A rendszerváltás nemzedékének sikerült” – húzta alá.

Rétvári Bence: a szabadság megvédése erőfeszítésünkbe kerül

Semmi nem lehet fontosabb, mint a magyarok érdeke és a magyarok szabadsága, de senki ne gondolja azt, hogy ez konfliktusok nélkül megy. Semmi nincs ingyen az életben. Ingyen sajt csak az egérfogóban van, de oda meg nem akarunk bekerülni. Minden erőfeszítésbe kerül, a szabadság megvédése is erőfeszítésünkbe kerül. Ezért fontos példaképként állítani a pesti srácokat – zárta gondolatait Rétvári Bence.

Makkos László, Vácduka polgármestere

Az eseményen köszöntőt mondott Makkos László, Vácduka polgármestere, aki elérzékenyülve emlékeztette a hallgatóságot a 67 éve történt forradalmi napokra, amely nemzeti tragédiába torkollott.

A művelődési ház nagyterme megtelt az emlékezőkkel, akik hosszú percekig tartó vastapssal ünnepelték a Vácdukai Benedek Elek Általános Iskola 7. osztályos tanulóit, akik mély átéléssel vitték színpadra a történelmi napok megrázó eseményeit.

Forrás: 0627.hu/Dunakanyar Régió

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...