oktatás

Újra van technikusképzés Dunakeszin! – Jelentkezz te is a 2024. szeptemberben induló 5 éves képzésre!

A dunakeszi Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola felvételi tájékoztatója a 2024/25 tanévre. Az 5 éves technikus képzés főbb jellemzőit ismertette lapunkkal Szekeres-Joó Eszter, a 2023. szeptember óta Dunakeszin működő új oktatási intézmény vezetője.

A 12. évfolyamos tanulók előrehozott érettségi vizsgát tesznek magyarból, matematikából és történelemből. Előrehozott érettségit tehetnek idegennyelvből. Amennyiben nem a 12. évfolyamon vizsgáznak idegennyelvből, úgy azt a 13. évfolyamban teljesítik.

A dunakeszi Váci SZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola tanulói és tanáraik közösen tekintették meg az épülő Dunakeszi Diáknegyedet

Az ötödik érettségi tárgy maga a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája, melyet a 13. évfolyam elvégzése után teljesítenek.

 A 13. évfolyamos tanulók tehát két végzettséget igazoló bizonyítványt kapnak: érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.

  • A technikumi végzettséggel megnyílik az út a felsőoktatás szakirányú képzéseire.
  • A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít.
  • A technikusi oklevél az adott szakmán belül középszintű vezetői pozíció betöltését teszi lehetővé.

Duális képzésben vesznek részt tanulóink, ami azt jelenti, hogy a gyakorlati oktatás nem csak az oktatási intézményben zajlik, hanem cégeknél, vállalatoknál is. Tanulónk már a képzése során megismeri a duális képzőhely vállalati kultúráját, rendszereit, a szakmájára jellemző munkafolyamatokat. Diákjaink versenyképes tudást és gyakorlatot szereznek már a képzés ideje alatt. 11.-12. évfolyamot követően egybefüggő szakmai gyakorlatot teljesítenek duális partnernél.

Nagy hangsúlyt fektetünk az angol nyelv oktatására, hiszen a munka világában elengedhetetlen kompetencia. Az osztályokon belül csoportbontással biztosítjuk, hogy mindenki a saját szintjéhez igazítva tanulhassa tovább vagy éppen kezdje el az angol nyelv tanulását.

Az ösztöndíjrendszernek köszönhetően tanulóink az ágazati alapoktatásban vagyis a 9. és 10. évfolyamon havonta 8.000 forint ösztöndíjban részesülnek. A 11.-12.-13. évfolyamon az azt megelőző tanév év végi minősítésében kapott osztályzatok átlaga alapján változik. 4,49-es átlag felett a havi ösztöndíj összege az ösztöndíj alapjának 59%-a, ami jelenleg 59.000 forint. (forrás: IKK)

A 2024/25-ös tanévben összesen öt ágazatban indítunk osztályt egyenként 32 fő felvételével.

8010 Az ágazat: Informatika és távközlés A szakma megnevezése: Szoftverfejlesztő és –tesztelő

8020 Az ágazat: Gazdálkodás és menedzsment A szakma megnevezése: Pénzügyi- számviteli ügyintéző

8030 Az ágazat: Gépészet A szakma megnevezése: Gépgyártás-technológiai technikus

8040 Az ágazat: Elektronika és elektrotechnika A szakma megnevezése: Elektronikai technikus

8050 Az ágazat: Sport A szakma megnevezése: Sportedző- sportszervező

A 2024/25-ös tanév felvételi eljárásában a pontszámítás a következőképpen alakul. A felvételi eljárás során összesen 150 pont szerezhető. Központi írásbeli felvételi matematikából maximális pontszám 50 pont. Központi írásbeli felvételi magyar nyelv és irodalomból maximális pontszám 50 pont. Hozott pontok száma maximálisan 50 pont, mely a hetedik évvégi és a nyolcadik félévi magyar nyelv és irodalom (ha külön osztályozzák a kettő átlaga), matematika, történelem, idegennyelv tantárgyakból, valamint a fizika, földrajz, biológia informatika tantárgyak egyikének (elért legjobb érdemjegy alapján) kiválasztásával adódik össze. A felvételi eljárás része egy általános elbeszélgetés, mely nem számít pontot.

Javasoljuk, hogy az intézményünkbe jelentkezők jelöljenek meg több tanulmányi terület is.

Intézményünk a 2024/25-ös felvételi eljárásban önállóan szervez írásbeli felvételit. A hozzánk jelentkezők számára javasoljuk az általunk szervezett írásbeli felvételi eljárásban való részvételt.

https://lanyiferenc.hu/
https://www.facebook.com/lanyiferenc

Még szintén érdekelheti...