Sport

A hazai és nemzetközi sikerek titka: a remek szakmai háttér, a jó feltételek

Tavaly ünnepelte a NEXON-Dunakeszi Tenisz Klub fennállásának 30. évfordulóját. A klubot három évtizeddel ezelőtt, 1992-ben Bogyó László és felesége alapította a Dunakeszi Magyarság Sporttelepen.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően az elmúlt évtizedekben Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb utánpótlás-teniszklubjává váltak. Jelmondatuk: “Kis játékból nagy játszmák”. A klub életében nagyon fontos az idei év, mivel először a megszokottnál is több hazai és nemzetközi versenynek adtak otthont – tudtuk meg Bogyó Tamás elnök-vezetőedzőtől.

A nemzetközi és hazai versenyeket értékelve Bogyó Tamás kiemelte: az U12 és az U18-as fiú és lány korosztályban egyaránt rendeztek hazai versenyeket egyéniben és párosban is jó néhány dunakeszi sikerrel. Emellett biztosították a helyszínt az országos Dechatlon Kupa amatőr versenysorozathoz a 8-13 év közötti gyerekek részére. A verseny újdonsága volt, hogy elsősorban a fiatalok játéktudása volt a mérvadó, nem pedig az életkoruk. A versenynek nagy sikere volt a gyerekek és a szülők körében egyaránt, mert egynapos volt a torna és sok meccset tudtak játszani. A Dechatlon Kupán szeptemberben mintegy 100 gyerek vett részt, a tervek szerint jövőre is megtartják, lehet, hogy többször is.

Sikeres szereplés az umagi világdöntőben

„Hagyományőrző jelleggel a nagy nemzetközi Champions versenysorozatnak Dunakeszi a magyar kvalifikációs állomása, amelyen a 10-12-14 éves korosztályban a fiúk és a lányok indulhatnak. Ez egy népszerű és látogatott verseny, szerepel a Magyar Tenisz Szövetség versenynaptárában. A fődíj, hogy minden korosztály győztese kvalifikálja magát a horvátországi Umagban megrendezésre kerülő világdöntőre. Örömmel mondhatom, hogy az idei világdöntőben Magyarország 25 ország csapatai között előkelő helyen végzett.

Két évvel ezelőtt elsők, tavaly ötödikek, idén pedig negyedikek lettünk. A 14 fős csapatot idén is én vezettem. A gyerekek nagyon szép eredménnyel szerepeltek, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Örülök, hogy ennek a versenynek a hazai rendezési joga a Nexon Dunakeszi Tenisz Klubé. A tornát jövőre ismét megtartjuk. A versenyt több éve támogatja a Green Plan Kft. ügyvezetője, Plachy László, akinek köszönettel tartozunk. Az ő segítségükkel jó minőségben és színvonalon tudjuk megrendezni a versenyt” – számolt be az elnök-vezetőedző.

Országos bajnokságot nyert a fiú 14-es csapat

Ami pedig a jövőt illeti, több hazai és egyéb nemzetközi versenyre pályázik a klub, még több hazai és nemzetközi versenyt szeretnének megrendezni. Büszkék a „pici” eredményekre, arra, hogy fiú U14-es kategóriában magyar bajnok lett a Nexon Dunakeszi Tenisz Klub csapata. A trió a vidék bajnokság megnyerése után az országos bajnokságon sem talált legyőzőre. A sikercsapat játékosai: Somogyi Ábel, Lipp Máté és Varga Oszkár. A Juhász Tamara, Soós Inez és Daradics Fabi összeállítású U14-es lánycsapat az ötödik helyen végzett.

„Egyébként 30 éves klubunk fennállása óta immár ez az ötödik alkalom, hogy valamelyik korosztályban magyar bajnokcsapatunk van. A kiváló szakmai munkának köszönhetően olyan tehetséges gyerekek igazoltak a klubunkba, akik jövőre tovább fogják erősíteni a csapatainkat, illetve az egyéni versenyeken eredményesek lesznek” – jelentette ki a klub vezetője.

Bogyó Tamás beszámolt arról is, hogy a szakmai stáb kiváló szakemberekkel bővült.

– Noha ketten távoztak, de helyükre három főállású edző érkezett. Tapasztalt, jó szakemberekkel bővültünk. Közülük szeretném megemlíteni Bondár Imrét, aki jelen pillanatban Magyarország első számú női teniszezőjének, Bondár Annának az édesapja. A klub működtetése terén köszönettel tartozom a városvezetésnek, annak a sportos szemléletnek, ami Dunakeszit jellemzi – emelte ki Bogyó Tamás, aki hozzátette: „Büszke vagyok rá, hogy jó nemzetközi kapcsolataink vannak, amin keresztül – főleg ebben az évben – elég sok külföldi gyerek látogatott Dunakeszire, elsősorban Romániából.”

Dunakeszi kiváló adottságai vonzó a külföldi tehetségek számára is

A klub munkáját nagymértékben segíti, hogy a Duna-parton található Nyíltvízi Edzőközpontban a vidéki, illetve a külföldi gyerekeknek biztosíthatnak szállást, és nagyszerű környezetben tudják fogadni őket. Mint megtudtuk, idén mintegy 20 külföldi gyerek dolgozott a klub programjában rövidebb-hosszabb ideig, de van olyan romániai fiatal, aki az egész szezont itt tölti, online végzi az iskolát. Itt készül, már megközelítette az európai ranglistán a 14 év alattiak között a legjobb százat.

A teniszklub kiváló adottságairól szólva Bogyó Tamás kiemelte, hogy hazánk harmadik számú, Davis Kupa játékosunk, Piros Zsombor egy héten kétszer Dunakeszin edz, aki jelenleg 105. a világranglistán. Zsombor mellett egyre több felnőtt játékos készül a klubban – mondta érthető szakmai büszkeséggel Bogyó Tamás.

Mint megtudtuk, idén újra aktívan működik az Iskolatenisz Program, melynek keretében a tenisz alapjaival ismerkedő gyerekek közül már több mint 20 elsős diák jelentkezett a klubba. Bogyó Tamás hangsúlyozta: nagyon jó a kapcsolatuk a Dunakeszi Tankerületi Központ igazgatójával, Forgács Gabriellával, az iskolaigazgatókkal, valamint Temesvári Istvánnal, a VSD elnökével.

Ami pedig a jövőt illeti – klubalapító édesapja emléke előtt is tisztelegve – 2024-ben az eddiginél is nagyobb intenzitással végzik a szakmai tevékenységüket.

– Nekem ez külön szívügyem! Nem kérdés, hogy a Nexon Dunakeszi Tenisz Klub évről évre erősebb és nagyobb lesz. A siker titka egyrészt a szakmai háttér, a remek edzői stáb, illetve az a kiváló feltételrendszer, aminek köszönhetően eredményesen tudnak sportolni a gyermekek és a felnőttek egyaránt – mondta befejezésül Bogyó Tamás.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...