Kultúra

Új életre kel az 1000 éves Szent Márton-templom

Dunakeszi, Fót és Rákospalota között a határban szunnyadt egy romhalmaz. Az alig bokáig, néhol térdig érő falmaradványokat sűrűn benőtte a bozót. Ki látja meg egy ilyen elhagyatott kőkupacban az ősi értéket, a még az Árpád-korban élt őseink Isten tiszteletére épített templomát? Hála Istennek, vannak ilyen emberek, akik megérzik a szakrális hely üzenetét, s tesznek is a megmentéséért, szívósan, minden nehézség ellenére. Ahogy Wass Albert írta: „a fundamentum Istentől való, és IstentőI való az akarat,  mely újra építi a falakat …”

Minden bizonnyal Szent István rendeletére „Minden 10 falu építsen egy templomot” építették és szentelték föl Szent Márton tiszteletére ezt a templomot Sikátor faluban eleink. A templom a tatárjárás során elpusztult, de az ott élők újra felépítették, mert templom nélkül nem élhettek. Három évszázaddal később a törökök is lerombolták. Mivel Sikátor falu is odább települt, az épület romjai magányosan vészeltek át néhány évszázadot, majd a II. világháború csatái során még a romokat is szétlőtték a támadók.

A 2000-es évekre szinte feledésbe merült az egykori templom.  Még a 90-es évek elején az Alagi Állami Gazdaság 60 hektáros területét egy brüsszeli bejegyzésű ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, de a templomrom 110 m2-nyi területe, mint műemlék, Fót önkormányzatának a tulajdonában maradt. Azóta a főváros közelsége miatt hatalmas ipari park terjeszkedett errefelé, amely már kis híján elérte a romot is.

Ekkor következett be a szerencsés fordulat. Vannak, akik egészségük megőrzése érdekében szeretnek a természetben futni. Ők találtak rá az erdőfoltban szunnyadó, valaha jobb napokat látott törmelékre.
Aki újra fölfedezte, azonnal megérezte az értéket benne, s elhatározta, hogy ezt a templomot meg kell menteni, s ehhez társakat keresett és talált.  2021-ben elkezdődött a munka, ami nem volt egyszerű, pénz és tapasztalat híján nehéz volt a megindulás, a hatóságok engedélyeinek megszerzése. Hála Istennek mellénk állt a Magyarságkutató Intézet régészeti igazgatója, az önkormányzat is zöld utat adott, a város plébánosa a sajátjának érezte ezt a templomot, s végül a hatóságok is megadták a feltáráshoz az engedélyt, s a tervezést egy kiváló építész vállalta.

A munkálatokhoz civil emberek, magáncégek nyújtottak önzetlen segítséget. A munkát a Fóti Romtemplomért Alapítvány szervezte. Nyár végére elkészült az állagmegóvás, ma már a falak méteresek. Van már párja az Alagi-majorban található szintén Árpád-kori templomromnak, amely légvonalban mindössze 5 km-re van innét. 2024-re tervezzük a szentély részének elkészítését, melyhez Pest vármegye pályázatán sikerült a szükséges összeg háromnegyedét elnyerni. A távlati terv szerint szeretnénk a templomot teljes egészében felépíteni. Reményeink szerint ezzel az évezredes múltú épülettel gazdagodik történelmünk, kultúránk, amellyel hozzájárulhat hitünk megtartásához.
Ennek az örömnek a bemutatásához a fóti Károlyi-kastélyban november 16-án zajlott egy vetítéssel egybekötött sajtótájékoztató, melyre az országos média is komoly érdeklődést mutatott. Előadást tartott Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarság Kutató Intézet főigazgatója, Makoldi Miklós Zsombor MKI régész, Prof. Dr. habil Jakab Csaba DLA építész, Sebők Sándor fóti plébános, kanonok, Bíró Zoltán, Fót alpolgármestere, Molnár Krisztina kuratóriumi tag. Jelen volt Dr. Vass György, Fót polgármestere és a képviselő-testület többsége, gróf Károlyi László és Erzsébet asszony, továbbá számos érdeklődő. A sajtótájékoztatót Horváth Szilárd, az M5 jól ismert műsorvezetője, a gödi Búzaszem Katolikus Iskola alapítója vezette.
A sajtóeseményt követően többen kijöttek a határban található helyszínre, ahol Szent Márton napja alkalmából az idén már második alkalommal celebrált misét Sebők Sándor plébános.

Elmondhatjuk, hogy amíg Európa nyugati részén bezárnak templomokat, mi őrizzük a hagyományainkat, múltunkat, keresztény vallásunkat, mely mind hozzájárul nemzeti öntudatunk erősítéséhez.

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...