advent

Fellobbant az első adventi gyertya fénye a Casalgrande téren

Az adventi vásár és a város karácsonyfája idén is a Casalgrande téren várja ünnepi ráhangolódásra a dunakeszieket. Advent első vasárnap délutánján az Aranyalma Tagóvoda óvodásainak kedves műsorának szívet melengető élménye után dr. Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész mondott ünnepi köszöntőt, aki Szabó József egyházügyi tanácsnokkal együtt lobbantotta fényre az első adventi gyertyát. A kicsik nagy örömére a Casalgrande térre is teli puttonnyal érkezett a várva várt Mikulás.

Advent első vasárnap délutánján sokan látogattak ki az ünnepi díszbe öltöztetett Casalgrande térre, ahol a városi önkormányzat képviseletében Kundlya Zsófia lakossági kapcsolatokért felelős önkormányzati megbízott kedves szavakkal köszöntötte az ünneplőket.

Elsőként az Aranyalma Tagóvoda óvodásai léptek színpadra, akik nagy tapssal fogadott verssel és dallal ajándékozták meg a szép számú közönséget.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is dr. Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész ünnepi köszöntőjét hallhatták a dunakesziek advent első vasárnapján.

– Olyan jó látni, hogy az adventi forgatagban sokan vagyunk itt, de van arra is igény, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, magunkba nézzünk, és ehhez a Magyarországi Evangélikus Egyház hagyományait és a Bibliát hívjuk segítségül – kezdte beszédét dr. Petriné Chikán Katalin.

Az evangélikus lelkész ünnepi köszöntőjében a közösség és a szövetség jelentőségét emelte beszéde fókuszába, melyben kiemelten szólt a házasság és a párkapcsolatok fontosságáról.

Majd így folytatta: „… ahol ketten vagy hárman összegyülekeznek Jézus nevében, Ő ott van közöttük.

Szövetségére tanítja őket,

úgy, mint ahogy szülő tanítja gyermekét a szeretetre.

úgy, mint ahogy házastárs megtiszteli párját a hűséggel.

úgy, mint ahogy életünk tanítói csendesen támogattak bennünket kudarcainkban.”

Dr. Petriné Chikán Katalin úgy fogalmazott, hogy az adventi közösség és az adventi szövetség jelei a koszorú és a karácsonyfa, az ajándékok és a jócselekedetek. Hozzátette: „Az ajándékok nem öncélúak, hanem Isten ajándékait jelentik a csomagolás alatt: szeretet, hit, remény, békesség, önzetlenség, hűség, jóság, szelídség, türelem. A jócselekedetek pedig próbára tesznek minket, vajon ez jelenti-e a mindennapjaimat, hogy áldozatot hozzak másokért, hitem erősödik-e mindettől?” – hangzott.

A lelkész befejezésül arra kérte az ünneplőket, hogy közösen imádkozzanak azokért, akik egyedül maradtak és magányosak.

Dr. Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész az ünnepi beszéd után a dunakesziek sokaságának jelenlétében – Szabó József egyházügyi tanácsnok társaságában – az adventi koszorún lángra lobbantotta az első gyertyát, melynek fényessége megtöltötte szeretettel az emberek szívét.

A lélekemelő percek után a gyerekek nagy örömére megérkezett a Mikulás, aki egy-egy színes mondat kíséretében ünnepi csomaggal ajándékozta meg a város karácsonyfája körül összesereglett csillogó tekintetű kislányokat és kisfiúkat.

A kora esti órában az ünnepi várakozás fényességével beragyogott Casalgrande teret betöltötte Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes énekesének szelíden csengő hangja.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...