Kultúra

A Buda & Pest – egy város zivataros századaiból című könyv bemutatója Dunakeszin

A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban (2120 Dunakeszi, Kossuth Lajos u. 6.) 2023. december 8-án, pénteken 18 órától lesz a Történelmiregény-írók Társaságának tizenhat írója által jegyzett Buda&Pest történelmi regény bemutatója. A tizenhat szerző közül öten jönnek a városba: Fábián Janka, Bakóczy Sára, Hacsek Zsófia, Gáspár Ferenc és Soós Tibor. A rendezvény moderátora: Béres Magdi.

A kötet a Tatárjárástól napjainkig öleli fel két (Farkas és Révész) család kalandos életén keresztül bemutatva Budapest 800 éves történelmét. A társaság korábban novellásköteteket adott ki, azonban Budapest 150 éves fennállásának alkalmából rendkívüli vállalkozásba fogtak, közösen írtak egy regényt.

„Százötven esztendővel ezelőtt, Magyarország szívében, a Duna két partján álló, egymással régóta kacérkodó települések végleg összekötötték a sorsukat. Így született meg Európa egyik legszebb, legkülönlegesebb fővárosa: Budapest.

De a történet nem ekkor kezdődött! Sokkal régebben…

A regény nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy bemutassa Buda és Pest nyolcszáz éves történetét, két család generációinak – sokszor egymással összefonódó – sorsán keresztül. Kalandos, romantikus, rejtélyekkel átszőtt történet ez, ahol virágzás és hanyatlás, pompa és nyomor, megszállás és forradalmak, ostromok és hősies helytállás képei villannak fel a tatárjárástól a török hódoltságon át a nyüzsgő világvárosi létig. Közben pedig ármány és viszályok, bűnök és erények, bosszú és megbocsátás, balsors és szerencse, gyűlölet és szerelem kuszálják a szálakat.

Vajon mit nyit a Farkas család egyik őse által a leszármazottakra hagyott, különös kulcs, amelynek a feje egy álló griffet mintáz? Mi köze van mindehhez a Révész famíliának? Hogyan boldogulnak a pesti és a budai polgárok a történelem forgatagában? A tizenhat történelmiregény-író által közösen írt, sokszínű, mégis egységes történetet feldolgozó, monumentális regény ezekre a kérdésekre úgy adja meg a választ, hogy közben egy hihetetlenül izgalmas időutazásra invitálja olvasóit.”

Szerzők: Bakóczy Sára, Bányai D. Ilona, Cselenyák Imre, Fábián Janka, Gál Vilmos, Gáspár Ferenc, Hacsek Zsófia, Izolde Johannsen, Jezsó Ákos, Kapa Mátyás, Nemere István, Novák Andor, Schmöltz Margit, Soós Tibor, Szélesi Sándor, Trux Béla

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a városi könyvtárba!

Még szintén érdekelheti...