ünnep

A feladat neve: Magyarország – A Mandiner születésnapi interjúja Bogányi Gergellyel

„Az emberiség soha nem volt még akkora válságban, mint most, Magyarországnak pedig különleges felelősség jutott a történelem formálásában” – mondja Bogányi Gergely. Újévi beszélgetés a napokban 50. születésnapját ünneplő zongoraművésszel világméretű szellemi harcról, a művészet lelki üstökös szerepéről és az ima erejéről.

  • Zenészcsaládban felnőve, karvezető édesapa, zongoratanár édesanya gyermekeként testvéreivel elég hamar zenélni kezdtek. Egyenes úton vezetett erre az élete?
    – Igen. Úgy gondolom, hogy van egy isteni akarat, egy tökéletes terv minden ember számára, ennek felismerése, megélése maga a tökéletes boldogság. Az, hogy ez esetleg nehéz, tele van buktatókkal vagy lehetetlennek tűnő feladatokkal, egyáltalán nem ellentmondás. Számomra a zenészlét, a szakma, illetve ez az életforma valóban egyenes út volt, ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam. Érzéket kaptam a jó zene felismerésére és tolmácsolására, ez a legkisebb koromtól kezdve mint valami lelki világítótorony fénylett előttem, illetve bennem. Innen visszatekintve világos, hogy ez elhívás volt. Meghívás egy feladatra, melynek része a zene, a jó zene ügye, a magyar kultúra képviselete vagy éppen az új hangszer megvalósítása, fejlesztése is. Ám mindenekelőtt a feladat neve: Magyarország. Egyrészt Magyarország ezeréves múltját történelmi távlatból értékelve, másrészt a saját életemet figyelembe véve kell a mostani, történelmi helyzetben megérteni, hogy mi is a feladatom.
  • A föld vajúdik, és a Kárpát-medencében szüli meg a jövőt. Mi volna az?
    A kereszténység melletti kiállás és Magyarország képviselete a világban, illetve a kettő egyszerre. Sokáig nem volt ennyire világos vagy inkább tudatos mindez számomra. A szemünk előtt óriási átalakulás zajlik a világban, mondjuk úgy, most válik el a konkoly a búzától. Olyan helyzet, mint most, soha a világtörténelemben nem volt még. Élesen lehet látni, hogy mit képvisel az egyik oldal, és mit a másik. Középút lassan nincs. De ez jó dolog, mert színt kell vallani” – olvasható a mandiner.hu-n közölt interjúban, melyben többek között elhangzik ez a kérdés is.
  • A koncertezés mellett több mint tíz éve vezeti az egyik Budapest-közeli zeneiskolát. Mi ambicionálta, amikor elvállalta a szobi zeneiskola igazgatói székét?
    – Egyfelől vissza akartam adni valamit a szülő­földemnek; a Duna-kanyarnál nőttem fel, ma is ott lakom. Másrészt foglalkoztat az utánunk következő nemzedék sorsa, az, hogy minél több fiatal tehetséget nyerjünk meg a jó zene ügyének. Örömmel tölt el, hogy jók az eredményeink: míg máshol csökken, nálunk folyamatosan nő a létszám, a gyerekek és a szülők is szeretnek hozzánk járni. A zeneiskola csapatjáték, és ebben a felállásban a csapatkapitány csapat nélkül csupán üres szlo­gen. Büszkén mondhatom, hogy a tantestületünk a világ bármelyik pontján, bármelyik iskolájában megállná a helyét, mint ahogy ezt többször bizonyították is. Személyesen ráadásul nekem van a világon a legjobb igazgatóhelyettesem és iskolatitkárom. Vagy említhetném a fúvóstanárainkat, a cselló-, zongora-, szolfézstanárokat, mindenkit. Szintén példaértékű nálunk az összetartás, ami Magyarországon finoman szólva sem általános. Erre különösen érzékeny vagyok, nagyon nem bírom, amikor ekézzük a másikat, főleg a háta mögött. Ez itthon ismert népbetegség, amit sikerült ebben a kisebb közösségben elhagynunk. Ha mi meg tudtuk valósítani, és folyamatosan finomítjuk és éljük, miért ne sikerülhetne ez nagyobban is? Ez lényeges karakterisztikai kérdés, amely erősíteni tudná az országunk felemelkedését.

Bogányi Gergellyel készített nagyinterjú teljes terjedelmében a mandiner.hu-n olvasható.

A Liszt,- és Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző január 4-én ünnepelte 50. születésnapját. E jeles napon a Zeneakadémián volt Bogányi Gergely első szimfóniájának premierje, melyet a Pannon Filmharmonikusokkal közösen szólaltattak meg. Vezényelt Bogányi Tibor.

Az óriási sikerrel kísért jubileumi koncert után ezt írta közösségi oldalán Bogányi Gergely: „Óriási élmény volt közösen ünnepelni január 4-én. Minden családtagomnak, barátomnak, ismerősömnek és minden kedves résztvevőnek köszönöm szépen a megtisztelő jelenlétét. Külön köszönöm a Pannon Filharmonikusoknak és Tibor Boganyinak a brilliáns előadást.”
A dunakanyarregio.hu szerkesztősége nevében szeretettel köszöntjük Bogányi Gergely művész urat, nagyon boldog születésnapot kívánunk!
Fotók: Bogányi Gergely FB-oldala

Még szintén érdekelheti...