Kultúra

Szőnyi 130 – Emlékezés Zebegényben Szőnyi István festőművészre

Százharminc esztendővel ezelőtt született Szőnyi István festőművész, aki életének nagy részét Zebegényben élte le. A zebegényiek nagy tisztelettel emlékeznek a természetet, a zebegényi embereket szerető Szőnyi Istvánra, akinek lakóhelye ma múzeumként várja a látogatókat.

A festőművész születésének e kerek évfordulóján, január 17-én Zebegény Község Önkormányzata, a Szőnyi István Alapítvány és a Szőnyi István Emlékmúzeum ünnepi megemlékezést tartott.

A zebegényi temetőben Szőnyi István sírjánál Ferenczy Ernő Ervin alpolgármester emlékezett a festőművészre. Beszédében kiemelte: a 1900-as évektől indult meg Zebegény fejlődése, amelyhez hozzájárultak azok az emberek – köztük Szőnyi István is – akik révén felvirágzott a község. „A század első felében olyan pezsgő, magas szellemi színvonalú nyaralóéletnek lehettek tanúi elődeink, ami meg nem ismételhető” – emelte ki az alpolgármester.

A zebegényi temetőben Szőnyi István sírjánál Ferenczy Ernő Ervin alpolgármester emlékezett a festőművészre

„Ha Zebegény történetében mérföldköveket állítanánk, akkor az egyik jelentős mérföldkövet erre a korszakra, az 1910-26-közötti időszakra kell állítani. Zebegény arculatának kialakulása és jövőképének megalapozása ide tehető. Az új templom építése kapcsán megjelent Kós Károly és művésztársai, majd Szőnyi István és az általa létrejött művészkolónia jó értelemben megpecsételte Zebegény sorsát. 

1924-ben Szőnyi István feleségül vette, a zebegényi nyaraló tulajdonos, földművelésügyi államtitkár Bartóky József kisebbik lányát, Bartóky Melindát és nem sokkal később Zebegénybe költöztek.

Szőnyi István úgynevezett ‘zebegényi remeteségét’ a hosszú nyarakat itt eltöltő és alkotó művészek oldották föl, úgy, mint Elekfy Jenő, Medveczky Jenő, Vass Elemér, Szobotka Imre, Berény Róbert, Aba Novák Vilmos, Bernáth Aurél.

Így írt erről Szőnyi István: „A táj és az ember összefüggő és elválaszthatatlan egységét láttam meg Zebegényben, olyan környezetben, mely nagyon megfelelt elgondolásaimnak. Az én képeim témája ez a két dolog a világon, amihez legerősebb szálakkal vagyok hozzáfűzve: Zebegény és a családom…” – idézte beszédében Ferenczy Ernő Ervin.

Szőnyi István: Tavaszi Dunakanyar

A megemlékezés a Szőnyi István Emlékmúzeumban folytatódott, ahol művész festői világa tárult fel interaktív animációs tárlat keretében, majd bemutatták a Tavaszi Dunakanyar című festményét és levetítették a festőművész munkásságáról szóló filmet. A rendezvényen jelen volt Komáromi Péter, Szőnyi István unokája is.

A múzeumi megemlékezésen köszöntőt mondott és az alpolgármesterhez hasonlóan méltatta a festőművész életét Dankó Dalma múzeumvezető, művészettörténész, muzeológus. Beszédet mondott Klemmné Németh Zsuzsa festő, a Szőnyi István Emlékmúzeum korábbi vezetője, a Szőnyi István Alapítvány kuratóriumának elnöke. Közreműködtek a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola növendékei.

(Fischer)

Még szintén érdekelheti...