Kultúra

Tavaszi nyitány

A fenti címmel nyílt meg a DunArt Képzőművészeti Egyesület DunArt Galéria művészeinek kiállítása március 11-én a dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központ Magyarság Galériájában. A tárlaton 13 alkotó műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

    Ceglédi Gabriella művelődésszervező megnyitója után Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a jelen lévőket. Két év félelmekkel teli, szorongatott idő után végre ismét sor kerülhet kiállítás megrendezésére, mondta az igazgató. Majd arról beszélt, hogy a DunArt Képzőművészeti Egyesület az első, melynek kiállításával ismét a közönség elé állhatnak az alkotók. Reményét fejezte ki, hogy a művelődési központ szakkörei, csoportjai is újra működnek majd tovább.

  • A DunArt megnevezésből többféle jelentés is kibontható, én most leginkább arra az értelmezésre helyezném a hangsúlyt, hogy minden folyó, így a Duna sem lehatárol, elzár embereket egymástól, hanem éppen ellenkezőleg: összeköti a két oldalán élő embereket. Így köti össze a DunArt Képzőművészeti Egyesület is az égisze alatt tevékenykedő, sokféle művészeti ágban, stílusban alkotó, különböző habitusú és világnézetű tagjait, és ugyanígy köti össze a művészetet az érdeklődő dunakeszi közönséggel – mondta tárlatnyitójában Lőrincz Róbert, a Dunakeszi Kölcsey Ferenc Könytár szakmai igazgatója.

  A továbbiakban felidézte az egyesület megalakulásának, valamint az eltelt tizenkét évnek a történetét, majd így folytatta: – Az egyesület Dunakeszi kulturális életének meghatározó szereplőjévé vált… Kiváló kapcsolatot ápol a város kulturális intézményeivel, tagjai egyéni kiállításokkal is bővítik a a Dunakeszin rendezett művészeti programokat. A városi könyvtár vezetőjeként nagy örömmel tölt el, hogy az elmúlt években két DunArt-os művész is megtisztelte tárlatával az itteninél jóval szerényebb lehetőségeket biztosító könyvtári kiállítóterünket. Jelen tárlatot a művészeti ágak sokszínűsége, a technikák használatának különbözősége, illetve különböző technikák egymással való ötvözése teszi egyedivé. A kiállító művészek mindegyike szuverén alkotó, aki saját úton jár. Maga az egyesület és az általa szervezett tárlat az egymással párhuzamosan futó pályájuk közös fóruma.

  Hogy Pallag Zoltán költő gondolataival éljek, az itt kiállító művészek mindegyike tarthat egy kétrészes kurzust: „Bevezetés a külvilág helyes szemlélésébe” címmel. Az első rész témája: Nyisd ki a szemed. A másodiké: Láss. A művészek azért képesek rá, mert alkotásaikból sugárzik a művészi alázat. Ez teszi lehetővé számukra, hogy ne csak nézzenek, hanem mindent lássanak. Tanuljunk tőlük. A kiállítás megtekintésekor lássuk meg és fogadjuk be azt a szellemi kisugárzást, alkotó energiát, amely az itt bemutatott művekből árad.      

  • A Pest megyei Önkormányzat Civil pályázati alap keretén belül kapott támogatásból is rendeztük ezt a kiállítást – mondta Peti Sándor, az egyesület vezetője. Majd arról beszélt, hogy ezzel a kiállítással ismét elindul Dunakeszin a képzőművészeti élet. A képekben áttételesen felfedezhető az újjáéledés akarata, fogalmazott.

    A tárlatnyitót Madarász József, a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárának hangulatos gitárjátéka, valamint Mészáros Tibor zenetanár, hangpásztor különleges hangdob játéka színesítette.

    A kiállítás március 30-ig, a művelődési központ nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg.

Katona M. István

Fotó: A szerző és Vörös István

Még szintén érdekelheti...