Dunakeszi

Fényes győzelmet arattak a magyar huszár- és honvédcsapatok a Katonadombon

Igazi családi nap lett a IX. Dunakeszi Viadal, a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki találhatott számára érdekes attrakciót a március 14-i rendezvényen. A gyönyörű hétfő délelőtt legalább kétezer ember látogatott ki a Duna-parti Katonadombra, hogy az 1849-es csatatér két oldalán elhelyezett lelátókról szemtanúja legyen a magyar huszárok és honvédek hősies küzdelmének, akik fényes győzelmet arattak a császári csapatok felett.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicsőséges napjaira Dunakeszin immár kilencedik alkalommal látványos és maradandó élményt jelentő korabeli csatával emlékeznek meg és tisztelegnek a honvédek és a huszárok hősies bátorsága és hazaszeretete előtt. Ezt a helytállást méltatta köszöntőjében Tuzson Bence, a város országgyűlési képviselője is.

Tuzson Bence országgyűlési képviselő. Fotó: Kovács Zsolt

A korhű ruhában és fegyverzettel felvonuló seregek küzdelmére több ezren voltak kíváncsiak, akik közül nagyon sok fiatal szüleivel, családtagjaival együtt kísérte figyelemmel a magyar és a császári lovassági és gyalogsági csapatok nem mindennapi harcát.

A hős elődeink küzdelmét felidéző csata után a diákseregek is összecsaptak…

A látványos csatával nem ért véget a rendezvény, melyben nagy sikert aratott a Pannonhalmáról érkezett solymászduó bemutatója, de sokan csodáltak meg a fővárosból kilátogató házaspár kedvencét is.

A hatalmas tömeg volt a nagyszínpad előtt is, ahol a város fiatal táncosai vérpezsdítő produkciójukkal ragadtatták tapsra a közönséget.

Népszerű volt a ládavasút, az íjászbemutató, a gyerekek elfoglalták a játszóeszközöket, sokan álltak meg az alkalmi kiállítások hatalmas képei és az 1848-49-es forradalom nagyjait bemutató tablók előtt is.

Nagyszerű program volt, amely egyedi és különleges formában engedett betekintést a magyar történelem sorsdöntő időszakába.

Tisztelet a hősöknek! Köszönet a szervezőknek!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...