aktuális

Idén is együtt búcsúztatták a telet Ipolydamásd és a felvidéki Helemba lakói

Tűzugrás, zene, tánc, farsangi fánk, hihetetlen jó hangulat és megszámlálhatatlan maskarás jellemezte az idei farsangi felvonulást és mulatságot, amelyet szombaton Ipolydamásd és a felvidéki Helemba közösen rendezett meg, immár 24. éve.

A két településen jelmezesek vonultak végig az utcákon, miközben tüzet ugráltak át, énekeltek, táncoltak. Délben a két, több száz fős csapat az új Ipoly-hídon gyűlt össze, hogy közösen égessék el a bábokat, így temetve el a telet.

Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere mintaértékűnek nevezte azt a fajta összefogást, ami a két település között kialakult, hiszen ezt a rendezvényt töretlenül, mindenféle akadály megugrásával, de minden évben megrendezik.

Emlékeztetett, hogy az új Ipoly-híd átadása előtt a folyó, bár összekötötte a két községet, de ugyanakkor szét is választotta. Volt olyan alkalom, amikor gyalogosan, a vasúti hídon közelítették meg egymást, vagy a befagyott Ipoly jegén, a folyó közepén táncoltak közösen, de olyan is előfordult, hogy drótkötéllel húzták át egymást egyik irányból a másikba, vagy nagy kerülőkkel mentek egymáshoz autóbuszokkal, a letkési határátkelőn keresztül. Mindig megtalálták a módját a közös ünneplésnek.

Mint mondta, a híd megépítése annak is köszönhető, hogy a két ország vezetése érzékelte azt, hogy az a fajta magyar összefogás, amely a felvidéki magyarok és az anyaországban élő magyarok között kialakult, mintaértékű országszerte, de akár a világban is.

„Ezt a magyar összetartozást, ami itt bennünk, mindannyiunkban lakozik, nem lehet elvenni tőlünk és büszkének kell lennünk rá” – fogalmazott a polgármester.

Az idei rendezvényen erdélyi vendégek is részt vettek.

Izrael Gergely, Helemba polgármestere is a példaértékű magyar összefogást emelte ki köszöntőjében és örömmel mondta el, hogy minden évben egyre többen vesznek részt a farsangi mulatságon. Ígéretet tett arra, hogy ezt a hagyományt tovább folytatják és minden évben megpróbálják megrendezni.

Mint fogalmazott: nagyon jó és összetartó közösség van mindkét oldalon, úgyhogy szerintem ennek soha nem lesz vége.

A felvonulást követően Ipolydamásdon folytatódott a program, ahol ebéddel és táncos mulatsággal vártak minden résztvevőt.

0627.hu

Még szintén érdekelheti...