aktuális

Súlyosan megsérült a Praktiker-Vác kézilabdázója

Kilenc-tíz hónap kihagyás vár Tyiskov-Helembai Fannyra, a Praktiker-Vác élvonalbeli női kézilabdacsapatának 20-szoros válogatott beállójára.    

A 27 éves csapatkapitány január közepén idegenben a norvég Storhamar HE elleni Európa-liga-csoportmérkőzésen sérült meg. Amint az M1 aktuális csatornának felidézte, oldalról elvitték a térdét, és bár instabilnak érezte, ezt követően még vissza tudott állni, sőt, gólt is szerzett. Aznap este a gyúróval még izomsérülésre gondoltak, majd a Magyarországon elvégzett MR-vizsgálat után viszont a keresztszalag rándulására, nyúlására derült fény.

Pihenőt, három hét gyógytornát és a combizma megerősítését javasolta a kezelőorvos, ám az ezt követő edzésbeállás során egy újabb rossz mozdulat nyomán rásérült, mert elszakadt a szalag.    

„Keresztszalag-műtéten estem át, minimális porckiszedéssel, amiről azt mondta a doktor úr, hogy nem lesz hatással a rehabilitációmra” – fogalmazott. „Nagyon rosszul éltem meg a sérülést, szerettem volna olimpiára menni, azt éreztem, hogy olyan formában is vagyok, hogy talán Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány azt érzi, hogy be lehet most hívni engem”.    

A tokiói olimpián Kovacsics Anikó sérülése után becserélt beálló szerint minden sportolónak az lebeg a szeme előtt, hogy négyévente olimpiára tudjon menni, most viszont azt érzi, hogy minden okkal történik, ezért magára és a rehabilitációjára koncentrál.    

Tyiskov-Helembai kiemelte: a műtét jól sikerült másfél hete, azóta a mankót is letette már, gyógytornázik.    

„Ami nem öl meg, az erősít, így megyek majd vissza a pályára is” – szögezte le. Előre tekintve elmondta: legjobb esetben kilenc-tíz hónapos kihagyás vár rá. „Vácon sajnos már nem fogok pályára lépni ebben a szezonban, a jövőre pedig nincs szerződésem a klubbal, nem tudom, hogy hogy lesz. Sok időt töltöttem Vácon, szerettem volna méltóképp búcsúzni a klubtól, a szurkolóktól úgy, hogy játszok előttük. Szívszorító erről beszélni is, hogy májusban, mikor a lányok az utolsó meccset játsszák, én majd csak a lelátóról tapsolhatok nekik. Nem így képzeltem el a búcsút.”    

Amint felidézte, Vácott lett „felnőtt NB I-es játékos, olimpikon, válogatott”.    

A február elején bejelentett távozása kapcsán azt mondta, az átalakuló, még fiatalabbá váló kerethez képest tapasztaltnak számít, szeretne egy rutinosabb közegbe szerződni és tanulni, fejlődni az új lehetőségek, kihívások által, mert ez „kifizetődő lenne a válogatottban is”.    

Skandináv, francia, román és magyar csapatoktól is volt megkeresése, így nagyon rosszkor jött a sérülése. Saját döntése volt, hogy a rehabilitációjára koncentrál, a következő idényre még nincs csapata, ám jövő januártól már játékra fogható lesz, így biztos benne, hogy a 2024/25-ös szezonban játszani fog valahol.

Forrás: MTI/0627.hu
Fotó: Praktiker-Vác

Még szintén érdekelheti...