aktuális

Közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési nap Dunakeszin

Szerda délután Dunakeszin, a IV. Béla király főtéren a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség rendezésében „Közlekedésbiztonság, balesetmegelőzés, bűnmegelőzés – avagy új kihívások a bűnözés és a közlekedésbiztonság területén” elnevezésű programra került sor, melynek keretében a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály munkatársai a kiberbűnözés veszélyeire hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Az eseményen általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint aktív korú felnőttek és nyugdíjasok egyaránt megtalálhatták a nekik szóló tartalmakat.

Dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a közlekedésbiztonsági nap ötletgazdája Dióssi Csaba polgármester és Benkő Tamás önkormányzati képviselő volt, akikkel közösen olyan programot szerveztek – elsősorban az iskoláskorú fiatalokra fókuszálva -, melynek keretében gyakorlati példákon keresztül sajátíthatják el a biztonságos közlekedést.

– Dunakeszi főterére begördült a Magyar Autóklub komplett kamionja is, melynek széles választéka mellett olyan közlekedéstechnikai eszközökkel, ügyességi és technikai pályákkal vártuk az érdeklődőket, melyek „visszatükrözik” azokat a közlekedéstechnikai szituációkat, melyekkel naponta szembesülnek, amikor kerékpárral vagy gyalogosan közlekednek. A program célja, hogy a diákok minél elmélyültebb KRESZ-ismeretek és gyakorlati tapasztalatok birtokában közlekedjenek – ismertette dr. Bilisics Péter, aki hozzátette: rendkívül hasznos a Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával hazánk 20 vármegyéjében megvalósuló program, melyhez Dunakeszin csatlakoztak a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is.

Sipos Dávid alpolgármester, Dióssi Csaba polgármester, dr. Bilisics Péter, a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, Benkő Tamás önkormányzati képviselő

A Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség és a Magyar Autóklub szervezete mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Kiemelt cél, hogy a gyerekek magas színvonalon sajátíthassák el a balesetmentes közlekedés alapszabályait, a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhessenek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

– Meggyőződésem, hogy már azzal elértük a célunkat, ha a szeptemberi iskolakezdéskor nem történik a gyermekek sérelmére közlekedési baleset. Márpedig nem történik – hangsúlyozta dr. Bilisics Péter, akitől megtudtuk, hogy – többek között – a felnőttek kipróbálhatták a borulásszimulátort, volt e-roller és e-bicikli KRESZ-pálya, bódultságot imitáló szemüvegek („részeg szemüveg”), elméleti előadás kiscsoportokban, az igényeknek, korcsoportnak megfelelően.

Benkő Tamás és Schiller Zsuzsanna rendőr alezredes, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője

– A közlekedésbiztonsági nap programjához csatlakozva mi a bűnmegelőzés fontosságáról, a kiberbűnözés veszélyeiről tájékoztatjuk a fiatalokat – mondta érdeklődésünkre Schiller Zsuzsanna rendőr alezredes, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője.
– A bűnmegelőzési osztály leghangsúlyozottabb feladata az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzése. A fiatalok kivétel nélkül használják az okos „kütyüket”, melyeken keresztül, hogyha nem elég óvatosak, akkor a kiberbűnözők megszerezhetik a személyes és pénzügyi adataikat, a jelszót, a pin-kódot, hozzáférést minden olyan eszközhöz, ami az ő rendelkezésükre áll. Ezért nagyon fontos, hogy a diákok figyelmét felhívjuk a bűncselekmények megelőzésére, illetve felnőttként, szakemberként mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne válhassanak a bűncselekmények áldozatává – hangsúlyozta az alezredes asszony.

Schiller Zsuzsa bűnmegelőzési osztályvezető egy döbbenetes adatra is felhívta figyelmünket.
– A bűncselekmények száma nagyon meredeken emelkedik. Országos szinten az elmúlt öt évben 773 százalékkal emelkedett meg az online térben elkövetett csalások száma. Ez a rendkívül negatív tendencia sajnos a mi vármegyénkben is érzékelhető.

Ezért nagyon fontos az, hogy minden alkalmat és lehetőséget megragadjuk a bűncselekmények megelőzése érdekében, a fiatalok, a felnőttek szakszerű tájékoztatása érdekében. A mai rendezvényünk is azt a cél szolgálja, hogy bemutassuk a fiataloknak az internet biztonságos használatát – emelte ki Schiller Zsuzsanna rendőr alezredes, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetője.

A dunakeszi rendezvény két ötletgazdája, Dióssi Csaba polgármester és Benkő Tamás önkormányzati képviselő a biztonságos közlekedés fontosságát hangsúlyozták, hiszen Dunakeszi hatalmas város, ahol szerencsére nagyon sok gyerek él, sok iskola és kerékpárút van. Mint fogalmaztak, mindenki közlekedik, van, aki rollerrel, van, aki biciklivel. – Ezért nagyon fontos, hogy tanítsuk meg a gyerekeket a biztonságos közlekedésre, hogy minden helyzetben vigyázzanak magukra – emelték ki a rendezvény legfontosabb üzenetét.

VTSI

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...