Kitekintő

Flashmobbal népszerűsitik a német nyelvet Dunakeszi főterén

2024. április 8-14. között országszerte több száz programmal elstartol a Wunderbar Fesztivál, amelyen a német kultúra, zene, gasztronómia és hagyományok mellett a nyelvtanulásról is szó lesz. Az országban 170 intézményben zajlanak irodalmi, kulturális, oktatási, színházi események, amelyeket a  www.wunderbarfesztival.hu oldalon lehet nyomon követni.

A fesztiválra ezekben a napokban országszerte több tucat városban kicsik és nagyok flashmobbal hívják fel a figyelmet, így Dunakeszin is. Március 25-én hétfőn 10 órakor a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium Diákjai lesznek láthatóka IV. Béla király téren.

A német nyelv ma is a második legnépszerűbb nyelv Magyarországon. Nézzük, miért érdemes németül tanulni:

  1. A kultúra alapnyelve. Goethe, Kafka vagy Thomas Mann eredetiben? Wagner vagy Mozart kották im Original? Nem létezne európai kultúra a német nyelv nélkül.
  2. Karrier itthon. Német, osztrák és svájci cégek közel félmillió embernek adnak Magyarországon munkát. Ha angol is a céges nyelv, a vezető pozíciókba könnyebben bekerülhet, aki beszél németül is.
  3. Karrier külföldön. Németország, Ausztria és Svájc közel vannak és tárt karokkal várják a képzett munkaerőt mindenféle pozícióban.
  4. Európa legjobb egyetemei.  Egészen jó némettel máris megnyílnak a határok, és a legszuperebb német nyelvű egyetemeken lehet tanulni.
  5. Üzleti élet. Mindenki beszél angolul, de biztos üzleti siker vár arra, aki németül szól a német anyanyelvűekhez.
  6. A tudomány és kutatás nyelve. A kutató, a tudományos életben aktív tudós nehezen boldogul német nélkül, hiszen ez a tudomány második legfontosabb nyelve. Nem beszélve az ösztöndíjakról, amelyekre például az Osztrák-Magyar Akció Alapítványnál vagy a Német Felsőoktatási Csereszolgálatnál  (DAAD) lehet pályázni.
  7. Turizmus. A német nyelvű turisták nagy utazók, és szeretik, ha a saját nyelvükön beszélhetnek idegen országokban is. És az se utolsó, amikor el tudjuk igazítani a turistákat a Parlament felé, és hálásan mondják, hogy DANKE.

    Felekné Csizmazia Erzsébet

Még szintén érdekelheti...