Kitekintő

Rétvári Bence: a kultúra a békés együttélés legjobb módja

A kultúra a békés együttélés legjobb módja – mondta Rétvári Bence pénteken a szlovákiai Ipolyságon, ahol a 41. Honti Kulturális Napokat nyitotta meg.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a kultúra mélyebb megélése összehozza és önazonosságukban is megerősíti az embereket. Ha önazonosságát megéli, nem válik egyik ember a másik ellenségévé – hangsúlyozta.

    Rétvári Bence az ünnepségen reményét fejezte ki, hogy lesz magyar képviselet a szlovák parlamentben a szeptember 30-ai választás után.

    Mint mondta, a magyarság Szlovákiában a lakosság 8,5 százalékát teszi ki, a parlamenti küszöb öt százalék, tehát megvan a jó esély arra, hogy a magyarság képviseltesse magát a szlovák törvényhozásban. Ezzel megadatik az esélye, hogy erősebb legyen Szlovákia déli részének érdekképviselete.

    Rétvári Bence arra biztatott mindenkit, hogy éljen a választási lehetőséggel.

    Ipolyságon szólt a migrációról is, kiemelve, hogy az utóbbi hetekben a Felvidéken is egyre hangsúlyosabb téma.

    Hozzátette: a magyar rendőrök és határvadászok a magyar-szerb határon 110 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, ennek ellenére Szlovákiában is sok illegális migráns és embercsempész bukkan fel.

    Ezért volt fontos a két ország határvédelmi együttműködése, amelynek keretében több helyszínen is magyar-szlovák járőrpár teljesít szolgálatot Rajkánál, Vámosszabadinál, Komáromnál, Esztergomban és Parassapusztán is.

    Emellett egy augusztusban megtartott egyeztetés után arról is döntöttek, hogy a magyar készenléti rendőrség két rendőre és egy szlovák rendőr éjjeli szolgálatot teljesít az Ipoly mentén, nappali szolgálatban pedig négy magyar és egy szlovák teljesít szolgálatot ugyanezen a szakaszon, Szobtól Bernecebarátiig – közölte az államtitkár.

    Rétvári Bence elmondta, hogy szeptember elejétől a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési osztályáról is négy-hat rendőr dolgozik itt, tehát érezhető mértékben megerősítették a határvédelmet.

Forrás: MTI                                                                         

Címlap fotón: Rétvári Bence és Zachar Pál, Ipolyság polgármestere

Még szintén érdekelheti...