aktuális

Kaszás Géza: Dunakeszi polgároknak

Dunakeszire születtem, itt szereztem barátokat, itt végeztem az általános iskolát, a gimnáziumot, de a diplomák megszerzéséhez el kellett költöznöm. Először Gyöngyösre, majd a kanizsai határőr évek után Budapestre a Színművészeti Főiskola (ma Egyetem) kollégiumába.

Ezt követően az ország sok színházában játszottam. Ezek az évek életem legboldogabb időszakai, de sajnos azzal is együtt jártak, hogy elszakadtam helybeli barátaimtól és lemaradtam mindarról, ami itt történt Dunakeszin, Alagon. Aztán jött a család, (másik legboldogabb időszak) ami tudjuk, ha jól akarjuk csinálni, szintén meglehetősen időigényes. A gyerekek önállósodásával azonban, megint megjött a lehetőség újraépíteni a kapcsolatokat, újakat kialakítani és felfedezni mindazt, ami körülöttem zajlik. Ebben rengeteget segítenek a kocsma kulturális foglalkozások. Ezeken az alkalmakon többen összejövünk, a hangulat remek, értékes gondolatokat, ismereteket osztunk meg egymással és izgalmasakat vitázunk. Így ébredtem rá, milyen keveset tudok a helyről ahol élek. A jelent nagyjából átlátom, a jövőt sejtem, de az biztos, hogy a múlt értékei csodálatos világot rejtenek.

Az évek során a város egyre szebb, élhetőbb, fejlődésének dinamikája folyamatosan gyorsul, emiatt is rengetegen költöztek hozzánk. Ahogy bennem, úgy másokban is felmerült az igény, minél többet megtudni élőhelyünkről.

Ez a felismerés vezette barátaimat egy olyan gondolathoz, ami végül létrehívta az Alag Galopp Alapítványt, melynek elnöki tisztét rám ruházták. Az alapítvány egyik vállalt feladata a korábban említett „csodálatos világ” értékeinek feltárása és a közönség elé tárása. Mindezt Alag felől nézve.

Mára lovas kultúránk egyik legfontosabb eleme a lóversenyzés, mert a mai napig élő hagyomány. Ha tudjuk, kik hozták létre – itt Alagon – rengeteg áldozat, költség és munka árán, ide csábítva a világ legkomolyabb szak- és sportembereit, létrehozva a sportág teljes infrastruktúráját, hatalmas tudást felhalmozva. Ha felidézzük történeteiket, olyan példákat ismerhetünk meg, melyek minden időben motiválhatnak bennünket és utódainkat. Ezt az örökséget szeretnénk veletek rendezvényeinken megosztani, rengeteg, a sportágra vonatkozó ismeret és élménybeszámoló mellett.

Az első Alag Galopp est április 25.-én a Nándori út 4. szám alatti kúria klubházban lesz 18:00 órától.

Az esteket a továbbiakban minden hónap utolsó csütörtökén rendezzük, a nyári hónapokat leszámítva. A rendezvényre szeretettel várunk mindenkit.

Az alapítványt egy csodálatos gondolat hívta életre. Mi lenne, ha felállítanánk egy életnagyságú lovas szobrot „Alag kapujában”, a körforgalomban? A szoborral egy olyan emlékművet állítanánk, mely tükrözi Alag múltját és jelenét, fokozza turisztikai vonzerejét.

Terveink közt szerepel egy alapítványi bál megrendezése is az ősz folyamán.

Hamarosan megjelenünk a közösségi médiában, honlapon, kihasználva minden adódó lehetőséget és időben tájékoztatást adunk rendezvényeinkről, tevékenységünkről. (Köszönet a Dunakeszi Polgárnak e beharangozóért!)

Ma már tudományosan bizonyított tény, az ember jó mentális egészségben töltött életének hossza egyenes arányban áll az embert magában foglaló, elfogadó, támogató közösség létével, legyen az család, barátok vagy legnagyobb közösségünk, a hazánk. A hosszú, boldog élethez tehát közösségre van szükségünk.

Bízom benne, hogy az Alag Galopp Alapítvány tevékenységével hozzájárul Dunakeszi közösségének erősítéséhez, mentális környezetünk javításához.

Köszönöm, hogy elolvastak:

Kaszás Géza

Alag Galopp Alapítvány elnök

Még szintén érdekelheti...