fejlesztés

415 millió forintból részlegesen megújult a szobi kisvasút

Megújult 415 millió forint kormányzati támogatásból a szobi kisvasút pályaszakaszának egy része, több mozdony, szerelvény és a telephely – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szobon.   

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a börzsönyi kisvasút felújított szobi telephelyének átadásán arról beszélt, még 2017-ben döntött úgy a kormány, hogy a Börzsöny és a Dunakanyar környékét turisztikailag kiemelt célterületté nyilvánítja és ehhez forrásokat is rendelt.   

Hozzátette, hogy ezekből a forrásokból jutott egyebek között a kisvasutak fejlesztésére is. Három vonalat sikerült a régi kisvasúthálózatból megmenteni és átörökíteni korunknak: a kismarosit, a szob-márianosztrait és a kemenceit, amelyeken éves szinten 150 ezer utas utazik – tette hozzá az államtitkár.   

Rétvári Bence elmondta, hogy először Kemencénél adták át az egyik felújított mozdonyt és a pályaszakasz egyes fejlesztéseit, majd a kismarosi felújítás következett, ahol több mint 10 kilométernyi pályatestet sikerült rendbe hozni, több mozdony és vasúti szerelvény mellett.   

Hozzátette, most pedig a leghosszabb szakasz részleges felújítása történt meg: mind a sínpályát, mind a mozdonyokat, mind a vasúthoz tartozó telephelyet sikerült megújítani.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje és Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere átvágja a nemzeti színû szalagot a részlegesen megújult szobi kisvasút átadásán Szobon 2024. április 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere beszédében hangsúlyozta: a képviselő-testületnek mindig kiemelten fontos volt a településünk fejlesztése, és így volt ez a beruházás is. Kiemelten fontos, hiszen egy olyan örökséget kaptunk, amelyet tilos és vétek nem karbantartani, megóvni, kiemelten fontos településképileg, kiemelten fontos turisztikai célból is, hiszen több túratípus útvonala is itt összpontosul. Gondolok itt a kerékpárosra, hiszen itt megy el mellettünk az Eurovelo 6-os kerékpárút, a kajakosra az Ipoly közelsége miatt, a gyalogosra, és innentől fel lehet szállni itt a kisvasútra és a Börzsönybe be lehet menni.

Ismertette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. augusztus 22-én kelt támogató okiratában 415 millió forint összegű forrást biztosított Szob Város Önkormányzatának, mint kedvezményezettnek, a Börzsöny kisvasútnak a felújítására. Ebből megvalósult a gördülő állomány és a pályaszakasznak a részleges felújítása; a kisvasút telephely felújítása, ezen belül is a belső udvar és a kerítés megépítése, a fűtőház, a mozdonyszintnek a felújítása, szociális épület, valamint információs irodának a felújítása, a régi műhelyépület felújítása, pihenő épület és a recepció felújítása is.

Forrás: 0627.hu

Még szintén érdekelheti...