Kultúra

Nagy siker volt a vármegyei rézfúvós verseny

2024. március 27-én került megrendezésre a VIII. Pest Vármegyei Rézfúvós Verseny. A versenyt a Gödi Művészetoktatásért Alapítvány szervezte és rendezte, a helyszínt a Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biztosította. Rendezvényünk kiemelt célja, hogy szereplési, versenyzési lehetőséget teremtsünk Pest vármegyében a rézfúvós hangszereken tanuló növendékeknek.

29 Pest vármegyei településről közel 100 tanuló érkezett iskolánkba, hogy összemérje tehetségét és tudását. A zsűrizés nem könnyű feladatát budapesti Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanító művésztanárok vállalták.

A trombitaversenyen a zsűri tagjai voltak:

Kiss Zoltán trombitaművész-tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Szakgimnáziumának trombitatanára és fúvószenekarának karmestere. A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának szólamvezető trombitása, a Szent Flórián rézfúvós kvintett művészeti vezetője.

Kovács Kálmán trombitaművész-tanár, a MÁV Szimfonikus Zenekar trombita szólamvezetője. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára.

A zsűri elnöke: Király Tibor trombitaművész, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola trombita tanára, a Magyar Állami Operaház trombita szólamvezetője

A kürt- és mélyrézfúvós versenyen a zsűri tagjai voltak:

Gáspár Tamás kürtművész, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. Az Operaház Zenekarának művésze.

Koppányi Béla harsonaművész-tanár, 1996-tól az Operaház, majd a Nemzeti Filharmonikusok harsonása volt. Jelenleg a Készenléti Rendőrség fúvószenekarának tagja. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanára.  A Brass in the Five rézfúvós kvintett tagja.

A zsűri elnöke:  Takács Tibor Takács Tibor tubaművész, Weiner Leó Katolikus Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium tanára és rézfúvós tanszakvezetője, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar tubaművésze, valamint a Brass in the Five rézfúvós kvintett tagja.

A program egy meglepetés produkcióval (Charpentier: Te Deum című tételével) kezdődött, melyet a zsűri tagjaiból és a felkészítő tanárok egy részéből verbuválódott rézfúvós együttes adott elő.   

A verseny két kategóriában (trombita, valamint kürt-és mélyrézfúvós) és két helyszínen zajlott. A tanulók négy korcsoportban mérték össze tudásukat a nap folyamán. A növendékek rendkívül felkészülten érkeztek, kiváló produkciókat hallhatott a zsűri és a közönség mindkét kategóriában.

A korcsoportok versenye után a Voice&Brass Rézfúvós kvintett fantasztikus koncertjét hallhatták a résztvevők, érdeklődők. Ezt az előadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A trombitaverseny négy korcsoportjában négy I. hely, öt II. hely és nyolc III. hely született.

A kürt-és mélyrézfúvósok négy korcsoportjában szintén sok díjat sikerült kiosztanunk: nyolc I. hely, négy II. hely és öt III. hely született.

Mindkét helyszínen volt egy-egy fődíj, melyet a Corpus Music Kft. ajánlott fel. A fődíjat a trombitásoknál a Péceli Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett Nagy Máté érdemelte ki. (tanára: Szilágyi Levente).

A kürt-mélyrézfúvósok abszolút győztese Szép Bernát lett, aki a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola tanulója (tanára: Kozek Balázs).

A nap végén tanári díjak kiosztására is sor került.

A legeredményesebb felkészítő tanári díjat a trombitásoknál Szilágyi Levente kapta, aki a Péceli Alapfokú Művészeti Iskola tanára. A kürt-és mélyrézfúvós oktatók közül a Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Nyikes Róbert kapta az elismerést.

A korrepetítorok közül Mayer Angyalka (Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Piliscsaba) és Kassai Róbert (Nagytarcsai Alapfokú Művészeti Iskola) került díjazásra.

Programunk fő támogatója Göd város Önkormányzata volt.

Kiemelt támogatóink: NKA, a Corpus Hungary Kft, az Újház Centrum és a Don Papa Pizzéria

További támógatóink: PhysioTrend, Serczli pékség, Rétesház és Ferricsi Virágboltja.

Köszönjük szépen a támogatást!

A Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6 növendékkel képviseltette magát a versenyen.

Déri Barnabás (harsona) I. hely

Balázs Emese (kürt) I. hely

Erdei Olivér (trombita) II. hely

Ferenczi Mihály (trombita) III. hely

Láng Janka (trombita) és Zajácz Iván (trombita) emléklapban részesült.

Nyikes Róbert a kürt-és mélyrézfúvós kategóriában a kimagasló felkészítői munkájáért tanári díjban részesült.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Köszönjük szépen Boross Anett és Mayerböck Cecília kiváló korrepetítori munkáját!

Szavári Anita

Még szintén érdekelheti...