aktuális

Árvízvédelmi gyakorlat, tűzoltós konvoj – Mozgalmas napja volt Dunakeszinek

Bár többek között a Post is előre jelezte az eseményt, több dunakeszi lakos figyelte meglepetten, ahogy a város utcáin tucatnyi tűzoltóautó szirénázva vonult a Katonadombra, ahol árvízvédelmi napot tartott a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A helyszín tekintetében azért esett Dunakeszire a választás, mert a szakértők szerint a karácsonyi árvíz idején kimagasló szervezettséggel és hatékony védekezéssel állt helyt a helyi önkormányzat. A Duna-parti eseményen Dióssi Csaba polgármester is részt vett, hogy a szakemberekkel közösen nézzék meg az önkéntes csapatok felkészültségét.

A szakmai napot egy elméleti képzéssel kezdték, majd egy konvoj haladt végig a város iskoláinál, óvodáinál, ahol a gyerekek izgatottán várták a szirénázó autók közeledését, majd lelkesen integettek a tűzoltóautóknak.

A gyakorlaton zsáktöltés, szivattyúzás és aggregátortelepítés, védmű-, nyúlgát- és nyomómedence kiépítése volt többek között a feladata azoknak a járási, települési mentőcsoportoknak, akik részt vettek Dunakeszin az árvízvédelmi napon. Csámpai Attila tűzoltó őrnagy, a Pest Vármegye Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy 4 Duna menti település mentőcsoportjai érkeztek a Katonadombra, akik számára egy dunai árvíz nagyobb veszélyeztetettséget jelenthet. Az árvízelhárítási feladatok mellett viharkárok során felmerülő problémák megoldására is trenírozták a csapatokat.

A gyakorlat része volt a homokzsákolás is

„Azt nézzük meg, hogy a csapatok valóban elsajátították-e azt a tudást, aminek segítségével helyt tudnának állni egy ilyen katasztrófahelyzetben. Itt most települési mentőcsoportok vannak, amelyek nem hivatásos, hanem önkéntes egységek. A feladatokat a katasztrófavédelem ellenőrzi és minősíti. Ezek összeszokott csapatok, akik a településeiken sokat gyakorlatoztak már, felkészültek ezekre a helyzetekre. Pár évvel ezelőtt épp Dunakeszin volt egy nagy viharkár, ahova több település mentőcsoportja lett bevonva a káreset felszámolásában. Tulajdonképpen a csapatok számára ezek a gyakorlatok ismétlésnek tűnnek, illetve felelevenítik azt a tudást, amit korábban már megszereztek” – ismertette a szóvivő.

Az éles helyzetben már rutin lesz az itt megszerzett tudás

„A SZAKEMBEREK IS ELISMERTÉK, MILYEN JÓL TELJESÍTETTÜNK A DECEMBERI ÁRVÍZKOR. EZEK UTÁN KIFEJEZETTEN ÖRÖM, HOGY DUNAKESZIN RENDEZTÉK MEG AZ ÁRVÍZVÉDELMI NAPOT”

– nyilatkozta portálunknak Dióssi Csaba polgármester, aki hangsúlyozta: az árvízvédelmi nap egy lehetőség, hogy megtapasztaljuk, miben tudunk még fejlődni egy árvíz esetén, illetve a mentőcsapatok ilyenkor kigyakorolják, hogy éles helyzetben milyen feladatokat kell végezniük.

Dióssi Csaba polgármester

„Ezek a mentőcsapatok 2013 óta tevékenykednek, minden évben gyakorlatoznak annak érdekében, hogy szinten tartsák és fejlesszék a korábban megszerzett készségeiket. Örülünk annak, hogy nincs gyakran árvíz Dunakeszin. Komoly, a település egészét érintő árvíz utoljára 2013-ban volt. A város Duna menti szakaszán mindenhol ki van építve védgát. Dunakeszinél igen magas szintnek kell lennie a Dunának, hogy veszélyeztesse a települést, a város egy utcájának lezárásával meg szokták oldani a védelmet a szakemberek. 2013-ban fordult elő, hogy a 2-es út mellett is védekezni kellett, nemcsak a Duna soron.

A MAI NAP REMEK ALKALOM ARRA IS, HOGY A GYERMEKEKBEN MEGERŐSÍTSÜK, HOGY EGYENRUHÁSAINK ÉRTÜNK ÉS A BIZTONSÁGUNKÉRT DOLGOZNAK.

Hozzájuk fordulhatunk, ha bajba kerülünk” – mondta Dióssi Csaba.

Szivattyúzás az árvízvédelmi gyakorlaton

A polgármester arra a kérdésünkre, hogy hosszú távon tervez-e a városvezetés Dunakeszin tűzoltóságot, azt felelte, hogy már régóta folyik a városi tűzoltóság tervezése. Ennek helyét is kijelölték már.

„A tervek megvannak, várjuk ennek a megvalósítását. A rendőrség területe elég nagy. Hosszú távú elképzelésünk, hogy a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők egy nagy telephelyen együtt tudják ellátni a szolgálatukat, ami sok szempontból nagyon szerencsés megoldás lenne” – hangsúlyozta a polgármester.

Forrás: dunakeszipost.hu

A dunakeszi önkéntesek csapata

Még szintén érdekelheti...