Kitekintő

Ibiza nemcsak a bulik szigete, hanem a nyugalomé is – Béres Magdi legújabb könyvének bemutatója

Béres Magdi: Ibiza, a mágikus sziget című könyvének második kiadása a közelmúltban jelent meg. A szerző útinaplóját vetítéssel egybekötve április 25-én este mutatta be Dunakeszin, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban. Béres Magdi rendkívül sokoldalú, színes egyéniség, újságíró, költő, író, utazásszervező, túra- és idegenvezető, antológiák szerkesztésével foglalkozik, rendezvényeket szervez, valódi „energiabomba”, ízig-vérig közösségi embernek tartja magát.

Béres Magdi a Parádtól négy kilométerre fekvő kis zsákfaluban, Bodonyban született. Egerben végezte el az Eszterházy Károly Főiskolát. A főiskolai tanulmányai alatt megkeresték a Heves Megyei Hírlaptól azzal a kéréssel, hogy legyen a tudósítójuk.

„Így indultam el, így kezdődött az újságírás az életemben. Ezen felül pályázatokra kezdtem írni, többször nyertem is. Az első könyvem egy ilyen pályázati nyertes szociográfia volt, amelynek Menni vagy maradni? volt a címe. Ebben arra voltam kíváncsi, hogy milyen jövője lehet egy ezer fő alatti településnek, és benne a saját életem volt a vezérfonal, melynek felfejtése során kiderült, hogy mennyi mindent tettem egy kis zsákfaluban, és a kistérségben, s persze a könyv megjelenése után nem csak a faluból mentem el, hanem az országból is” – mondja Béres Magdi, akit immár a Dunakeszi Polgár állandó szerzőjeként is ismerhetnek az olvasók.

Az ezredforduló utáni első években – bár nem voltak írói ambíciói – mégis a főiskolai dolgozatok indították el ebbe az irányba, ugyanis az egyik „pályamunkája” annyira jól sikerült, hogy később a szakdolgozata tananyag lett a főiskolán. Béres Magdi hét évente érzi úgy, valamilyen más irányba kellene haladnia, kipróbálnia valami újat. Az írás azonban folyamatosan jelen van az életében, mára már nyolc könyve jelent meg, mint említette, most egy kicsit lassít.

Meg tudom élni a magaslatot meg a mélypontot is

„Végül is nagyon sok mindent kiírtam már magamból. Gyakorlatilag azt a tudást, tapasztalatot, amit átéltem, egy-egy példán keresztül próbáltam legtöbbször bemutatni, akár pozitív, vagy akár negatív volt az, hiszen meg tudom élni a magaslatot meg a mélypontot is. A mélypontot is le tudtam úgy írni, hogy a saját példámból kiindulva megmutattam, hogyan lehet kijönni belőle. 2005-től 2012-ig rendkívül népszerű blogger voltam, közel száz országból voltak olvasóim. Ma már más világ van, a hosszabb írásokat nem olvassák el. Ezekben a személyes posztokban sok mindent megosztottam az életemről, amelyekre akkoriban kíváncsiak voltak, és sokan köszönték meg, amiket közreadtam, példát láttak benne, hogy úgy is lehet. Körülbelül háromszor nulláról kezdtem az életemet, de sikerült mindig talpra állnom” – emelte ki a beszélgetés során Béres Magdi.

A most megjelent Ibiza, a mágikus sziget útinapló, egy spanyol szigetet mutat be. Béres Magdi arra a kérdésünkre, hogy mi a különbség a spanyol és magyar emberek között elmondta, lehet tőlük tanulni, nem annyira stresszesek, mint mi. A nyugalom, a Pató Pál uras, „Ej, ráérünk arra még”, nagyon jellemző a spanyolokra. Ott betartják az ebédidőt, a sziesztát, nincs rohanás, az ügyintézés lassú, az őslakosok teljes nyugalomban élnek, bár a fiatalok már egy kicsit másképpen.

Béres Magdi legújabb könyvével, Ibiza a mágikus sziget

„Négy évet éltem Ibiza szigetén, mely arról híres, hogy mindenkit befogad. Az ottlétem alatt rengeteg népcsoportot figyeltem meg. Gyakorlatilag nincs olyan nemzet, amely nem képviseltette volna magát, nemcsak turistaként, hanem sokan már ott is élnek. Megfigyeltem az angolokat, arabokat, indiánokat, románokat, magyarokat egyaránt. Személyes élményeimet, tapasztalataimat is megírtam ebben az útinaplóban, melyek között igen sok negatív ‘képet’ mutat, de az is tény, hogy ez nyilván nem jellemző egy ország valamennyi polgárára, mert mindenütt van mindenfajta ember. Bemutattam a sziget földrajzi szépségeit, turistavonzó értékeit, kultúráját is, és számos információ, leírás található benne, amely magyarul itt volt először olvasható, hiszen én fordítottam le katalánból, spanyolból és angolból.”

Aki személyesen ismeri Béres Magdit, az a vidékről való felköltözése után a dunakeszi könyvtárban találkozhatott vele. Foglalkozik írással, szerkesztéssel, rendezvények, irodalmi estek szervezésével, vagyis rendkívül színes egyéniség.

Ízig-vérig közösségi embernek tartom magam

„Ízig-vérig közösségi embernek tartom magam. Nem csak rendezvényeknél, a kultúra területén, az idegenforgalomban, de civil területen is nagyon sokat tettem le az asztalra. Ez egy belső késztetés, melyhez plusz energiát kapok, és egyfajta szenvedély hajt. Ez nem családi örökség. Felmenőim között kakukktojás vagyok. Van két gyermekem, egy lányom és egy fiam és négy unokám. A lányom hasonlít rám egy kicsit, de ennyi mindennel ő sem foglalkozik.

Béres Magdi ismertsége Dunakeszin úgy kezdődött, hogy a könyvtárban rendezett a helyi íróknak, költőknek felolvasó esteket. Ezekből a versekből, prózákból szerkesztett antológiát. A sikeren felbuzdulva idén januárban megjelent már a második antológia, jövő januárban pedig várható a harmadik.

„Az antológiákban bemutatkozó szerzők tényleg hálásak, annyi köszönetet, amit a bemutatón kaptam, életemben nem éltem át. Nekem ez nagyon jó visszajelzés volt részükről és a közönség részéről is. Az antológiákból nekem semmi hasznom nem származik, mégis olyan örömöt érzek, amikor elkészül, hogy nem tudom kifejezni. Ez nagy érték, nem csak nekem, hanem azoknak is, akik benne szerepelnek, azoknak is, akik olvassák, és valószínűleg az utókornak is.”

Béres Magdi legújabb sikere a személyes találkozás volt a közönséggel, vetített képes előadás keretében mutatta be a könyvét – mely már a második kiadásban jelent meg. Nem hagyományos könyvbemutató volt ez, diavetítés segítségével beszélt a szigetről, annak jellemzőiről, arról az oldaláról, amit nem sokan ismernek, hiszen legtöbben Ibizát buliszigetként tartják számon. Ami pedig a jövőt illeti, Béres Magdi továbbra sem tétlenkedik, újra nagy munkába kezdett. Egy antológiát állít össze a Heves és Nógrád vármegye palóc településein élő íróknak, költőknek és a kötet várhatóan ősszel jelenik meg a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

Dunakeszi irodalmi életében jelentős szerepet betöltő Béres Magdi legújabb, Ibiza, a mágikus sziget című ismeretterjesztő könyve a szerzőnél és a városi könyvtárban is megvásárolható, melynek olvasása igazi élménnyel gazdagítja a spanyol szigetek és más népek kultúrája iránt érdeklődő olvasót.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...