Kultúra

“Irodalmi hajtások” címmel rendeztek kulturális estet Dunakeszin

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban “Irodalmi hajtások” címmel rendezett kulturális esten vehettek részt a közelmúltban Dunakeszi polgárai. Az eseményt a könyvtár és a Dunakeszi Pannonius Irodalmi Kör közösen hívta életre, amelynek célja a helyi írókör és a helyi kötődésű írók bemutatása.

A klub hét tagja képviselte az írókört, név szerint:

Balogh Edit: a kör elnöke tanár, novellista, hobbija a festés.

Nagy-Laube Csilla: újságíró, kulturális antropológus, novellista. 

Takács Antónia: óvodapedagógus, párkapcsolati mediátor, novellista                                                        

Rácz Édua teológus a közérthetőségért. Teológus, író, szerkesztő, tördelő.

Szőke Hajni: Honey-N. néven ír meséket és fantasyt.

Orczi Bernadett: textiljáték-készítő, amatőr képző- és iparművész. Költő, novellista.

Keresztes-Bolla Anita: kulturális antropológus, mentálhigiénés szakember, a Léleknapló nőknek szerzője.

Vendégük volt Hadházi Anita romantikus történelmi regényíró és Vik Flames zenész, kalandregény író. A színvonalas estet Béres Magdi, a könyvtár munkatársa moderálta.

Anita a Pannonius Kör egyik alapító tagja már ismert író, harmadik önálló regénye áll kiadás alatt, ami ezúttal a krimi zsánerébe utaztatja olvasóit. A kezdő írók és érdeklődők sokat profitálhattak a beszélgetésből, hiszen Béres Magdi szakmai kérdéseinek hála az írók bevezettek minket az íróvá válás kemény útján át a könyvpiac marketing uralta világába. Hadházi Anita például stewardessként kezdte, majd a multik világából egy kreatív író tanfolyamnak hála tört írói babérokra. Nem titkolta célját: hosszútávon szenvedélyéből az írásból szeretne élni. Kiemelte az önmarketing fontosságát, a közösségi média megkerülhetetlenségét, úgy mint Facebook, TikTok, Instagram. Az írók ma már nem dőlhetnek hátra műveik megjelenését követően, igenis komoly munkájuk van még az ismertség- és az eladások növelésében is. Már nem elég dedikálásokat tartani, napi posztokkal kell életben tartani a rajongói tábort, akinek ez nem megy – árulta el Anita – annak bizony marketingesre van szüksége és nem biztos, hogy az első kiadó az utolsó.

Vik Flames neves country zenész, dalszövegíró szinte minden alkotó munkában megmutatta már tehetségét, így a regény írás sem kerülhette el. Első regényét, ami mára a Mocsár trilógiává duzzadt, egy hosszú téli időszakban a fürdőkádban kezdte írni a maga által készített “lebegő laptoptartón”. A Tőzegtavak közelségében egy tóparti házban él családjával. Tőle is hallhattunk írási trükköket, mint a már említett  fürdőkádban lebegő laptop vagy a folytatást követelő rajongók hajthatatlansága. Mindemellett fontos kiemelni, hogy szerinte az írás egy csodálatos hobbi, mégis a magánkiadás Vik szavaival élve “egy nagyon drága hobbi”.

Az est folyamán a nézők meglepetésére kiderült, hogy Béres Magdi alias Lena Belicosa az est moderátora maga is nyolc kötetes író. Az írókör felkérésére ő maga is bemutatkozott és tapasztalt nézőpontjából tudhattuk meg, hogy még a nyolckötetes író is mellé tud nyúlni egy-egy kiadóválasztásnál és igenis merni kell felmondani egy előnytelen szerződést.

Dunakeszin 2023-ban alakult meg a Pannonius Irodalmi Kör. Zsiga Henrik író, tanár, a Magyar Íróképző és a Magyar Irodalmi Ház vezetőjének felhívásához csatlakozva Balogh Edit elnök, Kellős Éva főszervező és Orczi Bernadett titkár az elsők között alapították meg a Magyar Íróképzőn végzett hallgatókból álló helyi kört. Az országos lefedettségű hálózat célja olyan közösségek kialakítása, melyben az írás iránt rajongó, de magányosan alkotó írók sorstársakra leljenek, támogassák, segítsék, inspirálják egymást és bekapcsolódjanak a város kulturális életébe.

Nagy-Laube Csilla

Még szintén érdekelheti...