aktuális

Legóból is felépült a Dunakeszi Diáknegyed

Dunakeszin valósul meg az ország legnagyobb középiskolai beruházása, amit a dunakesziek legóból is megépítettek. Legózni mindenki szeret, a legó összeköt minket” – mondta szombat délelőtt Dióssi Csaba polgármester, amikor látványos ünnepség keretében bemutatták a legóból összeállított csodálatos makettet, amely hűen tükrözi hazánk jelenlegi legnagyobb iskolai beruházását, a hét épületből álló, a szeptemberben megnyíló Dunakeszi Diáknegyed modern egységeit.

„Mérnökként is lenyűgöző folyamat volt a ’kockaépület’ tervezése. A terepasztalon az is jól látszik, micsoda szintkülönbségek vannak az épületek között” – mondta megnyitó beszédében a városvezető az új iskolavárosban rendezett ünnepségen.

Dióssi Csaba polgármester szerint nagyon nagy dolog történt a városban…

„Ez a makett is arról tanúskodik, hogy nagyon nagy dolog történt a városban, ami több emberöltőn át óriási hatással lesz a dunakesziek életére. Még a ti unokáitok unokái is fogják élvezni a Dunakeszi Diáknegyed hatásait” – mondta Dióssi Csaba a diákok felé fordulva.

Az új oktatási intézmény építésének jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy Dunakeszin eddig egy középfokú iskola volt, az 1963-ban alapított Radnóti gimnázium, amely évente 100 diáknak tudott helyett adni, miközben 500 diák végzett évente az általános iskolákban. – A diáknegyed plusz 300 diáknak biztosítja helyben a továbbtanulás lehetőségét – tette hozzá a polgármester.

A beruházás nagyságának érzékeltetésére Dióssi Csaba elmondta: „A város minden működésen kívüli pénzegységét 60 évig félre kellene tenni ahhoz, hogy ez a beruházás létrejöhessen. Nagyon nagy szerencsénk van, hogy nem kellett 60 évig várnunk, vagy nem kellett eladósítani a várost, hiszen a Diáknegyed kormányzati forrásból épült. Ezúton is nagyon köszönjük, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget.”

A 123 ezer négyzetméteren elterülő diáknegyed hét nagy épületből áll. A két középfokú intézménynek otthont adó komplexum a város oktatási életén kívül – a két sportcsarnokkal és az uszodájával – óriási hatással lesz Dunakeszi kulturális és sportéletére.

Dióssi Csaba köszönetét fejezte ki a kiváló minőségben és jóval a határidő előtt elkészült beruházás megvalósításáért a projektmenedzsereknek, a színvonalas kivitelezésben résztvevő valamennyi közreműködőnek.

Köszönetet mondott a legóból felépített diáknegyed ötletgazdáinak, a Dunakeszi Programiroda munkatársainak, a megvalósításban aktívan közreműködő iskolák tanárainak, diákjainak, az intézmények önkénteseinek. A legóból összeállított csodálatos makettet 260-an építettét, a tervezésre 1000 munkaórát, a kivitelezésre 400 órát fordítottak. A legóból épült Dunakeszi Diáknegyed súlya 120 kg, 132.000 kocka alkotja és a területe 10 négyzetméter.  

A kivitelező vállalat, a mérnökök, a szakemberek, a beruházásban közreműködő valamennyi alkotó ember kiváló teljesítményének bizonysága, hogy jóval a határidő előtt már szinte kulcsrakész műszaki állapotban van a gigaberuházás.

Nyul Zoltán helyettes államtitkár: a komplexum visszaigazolja azt, hogy a magyar kormány jó döntést hozott a szükséges források biztosításával

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár is ezt emelte ki beszédében, aki szerint a nagy beruházás és a legóból épített makett között – sok egyéb mellett – az összhangot a minőségi munkavégzés jelenti.

„Amit a gyerekek ide letettek az asztalra a szó szoros értelmében, illetve amit a beruházással foglalatoskodó minden szereplő letett az asztalra az elmúlt években, az ezen minőségi kritériumok szempontjából is elismerésre méltó, úgyhogy gratulálok mindenkinek” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Nyul Zoltán nagyon fontosnak nevezte az oktatás minőségét is, amire hatással van – sok egyéb mellett – az épített környezet. „De nagyon fontos, hogy minőségi pedagógusok, tanulni akaró és ezért tenni tudó diákok közös produkciójaként szülessenek meg az eredmények. De nagyon fontos az is, hogy ehhez olyan környezetet adjunk, amelyik motiváló, ami mindenki számára vonzó és inspiráló, ahol jó tanítani, jó tanulni, és jó dolgozni a közösségért” – sorolta a helyettes államtitkár, aki szerint a Dunakeszi Diáknegyed ilyen oktatási centrum.

Hozzátette: a komplexum visszaigazolja azt, hogy a magyar kormány jó döntést hozott a szükséges források biztosításával.

A szeptemberben megnyíló Dunakeszi Diáknegyedben működő két középfokú oktatási intézmény igazgatói is nagy elismeréssel beszéltek az új iskolavárosról és a makettépítés közösségformáló és erősítő jelentőségéről.

A két oktatási intézmény igazgatója: Zentai Kati és Szekeres-Joó Eszter

Zentai Kati, a IV. Béla Király Gimnázium igazgatója köszöntőjében kiemelte: „Mindannyian megmutattuk, hogy közösen alkotni, létrehozni valamilyen maradandót, az rendkívül jó. Az áldozatos munka, az elkötelezettség hozzájárult ahhoz, hogy ez a projekt létrejöjjön. Ez a makett nem csak szép és részletes, hanem jelképe annak is, hogy mennyire fontos számunkra a közösség és az említett együttműködés. A legó szó jelentéséhez híven mindannyian jól játszottunk” – jelentette ki az igazgató asszony.

Szekeres-Joó Eszter, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola igazgatója szerint a diáknegyed fantasztikus dimenziókat nyit a város középfokú oktatásában. „Kívánom mindenkinek, hogy ebbe bármilyen formában tudjon bekapcsolódni, hogy ezt a Dunakeszi Diáknegyed közösséget együtt tudjuk majd tovább építeni” – fogalmazott a rendezvénynek otthont adó technikum és szakképző iskola igazgatója.

A beszédek után a Farkas Ferenc Ami, és a IV. Béla Király Gimnázium és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola diákjaiból alakult tánccsoportok látványos műsorral ajándékozták a meg a közönséget Dézsy Yvett vezetésével.

A legóváros ünnepélyes bemutatója végén az önkormányzat ajándékkal kedveskedett a Dunakeszi Diáknegyedet legóból felépítő csapatok tagjainak.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...