Kultúra

K16: uniós pályázati forrásból hamarosan elkezdődhet a kiállítóhely felújítása

A váci és dunakanyari kötődésű alkotók munkáit is felölelő modern modern művészeti gyűjteménynek helyet adó K16 galériában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jobbára európai uniós forrásból végre lehetőség nyílik a kiállítóhely régóta időszerű korszerűsítő-szépítő felújításának megvalósítására.

A városvezetésnek a valóságtól és a közszolgálatiságtól végletesen elrugaszkodott hivatalos honlapja a hét elején újra felbuggyantotta a világhálóra a K16 galériával kapcsolatos Matkovich-mantrát, miszerint újabb hónap telt el az épület tulajdonjogának átruházása óta, s ezzel a kiállítóhely ­– állításuk szerint – megszűnt szolgálni az itt élők és a városba látogató turisták kulturális igényét.

Papp László galériavezető és Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Ezzel szemben Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje és Papp László műgyűjtő-galériavezető csütörtökön arról számolhattak be, hogy az eredetileg sem a városi vagyon körébe tartozó ingatlan tulajdonjogának átruházásával párhuzamosan rögtön elkezdődött felújítás-tervezés és forráskeresés eredményeként csaknem fél millió euró összegű támogatás állhat rendelkezésre erre a célra az uniós Interreg-program révén.

Imre Zsolt (k), a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is részt vett a sajtótájékoztatón, melyen bejelentették a kiállítóhely felújítását

– A váci polgárok két évvel ezelőtt megmentették a galériájukat, most pedig arról beszélhetünk, hogy meg is újulhat ez a kiállítóhely. Emlékezetes, hogy hosszú levelezés után többedszer is felszólította a baloldali városvezetés Papp Lászlót, hogy egyik napról a másikra mindent vigyen el innen, magyarul a helyi hatalom az utcára akarta tenni azt a gyűjteményt, amely évtizedek óta kiemelkedően fontos része a helyi kulturális kínálatnak. Villámcsapásként hatott a szándék, de végül sikerült kimenekíteni a kiállítóhelyet az önkormányzat karmai közül. Ugyanakkor fontos emlékeztetni, hogy a városvezetés nem csupán utcára akarta tenni ezt a kulturális intézményt, hanem nem költött semmit az állagmegóvásra, így aztán nagyon rossz állapotúvá vált az ingatlan.

A vagyonkezelés civil kézbe kerülése után rögtön megindult a felújítás tervezése és a forráskeresés is, végül egy Interreg-pályázatból sikerült fedezetet elnyerni. Ez óriási siker, és ez egyébként egy olyan pályázati forrás, amely a váci önkormányzat számára is rendelkezésre állt volna, de tudomásunk szerint nem éltek vele, ahogy sok más lehetőséggel sem, sőt inkább visszautasítottak sok ide szánt kormányzati forrást egyértelműen politikai okokból – mondta Rétvári Bence.

Hangsúlyozta: itt tehát nem jön létre semmi más, ez a hely megmarad kulturális színtérnek, találkozási helynek még akkor is, ha a városvezetésnek más lett volna az elképzelése az ingatlannal.

Papp László kiemelte, hogy ötven év munkája van a gyűjteményben, leginkább a váci és dunakanyari művészek munkáira fókuszálva.

– A jövő vonatkozásában is van egy nagy tervünk, éspedig az, hogy hazánk első és egyetlen karikatúra múzeumát meg tudjuk csinálni. Az anyag nagy részét begyűjtöttük, már csak épületet kellene találni hozzá. Sok országban van ilyen kiállítóhely, miért ne lehetne nálunk is – mondta a galériavezető.

Imre Zsolt így fogalmazott: „Az elmúlt csaknem öt év a kultúrarombolás időszaka volt városunkban, a képzőművészet terén jóformán egyetlen bástya ez a gyűjtemény és kiállítóhely. Hiszen valahol elvesztettük időközben a Duna-parti szoborparkot, a Gádor-gyűjteményt, a MADI-kiállítást, valahol eltűnt, tárolóhelyre került a Hincz-gyűjtemény. Ez a tárlat viszont itt van, és itt is marad, ráadásul a kiállítóhely megújulásával Vác is tovább gazdagodik.”

Forrás: vaconline.hu/Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...