aktuális

Emelkedik a Duna vízszintje, elhalasztják a tervezett Borsétányt

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint az előttünk állunk napokban emelkedik a Duna vízszintje. Jelenleg 500 cm a vízállás, 510 cm-nél eléri a szabadstrand sétányt. Ezt jelentősen túllépi az aktuális előrejelzés, amely szerint szombatra a vízszint 633 cm-en tetőz, így közel másfél méteres víz lesz a sétányon- adta hírül közösségi oldalán Sipos Dávid, Dunakeszi alpolgármestere.

A június 7-8-ra tervezett Dunakeszi Borsétány rendezvényterületét még ugyan éppen nem érné el a Duna, de a terület áramhálózatát és közvilágítását ki kell kapcsolni, valamint a terület felázása miatt megnő a fakidőlés veszélye nagyobb széllökés esetén. Ezért biztonsági okokból a szakmai stáb javaslatára a rendezvény elhalasztásáról döntött a Dunakeszi Programiroda.

Az új időpont miatt egyeztetünk a borászokkal, fellépőkkel, és hamarosan közzétesszük a Borsétány új időpontját – írja az alpolgármester.

A vízszint emelkedést az árvízvédelmi munkatervünk szerint nyomon követjük, a szükséges védekezés intézkedéseket megtesszük. Tavaly 698 cm-nél tetőzött a Duna, várhatóan most nem éri el a decemberi árvíz magasságát, de egyértelműen emelkedni fog a vízszint, amely a folyó vízgyűjtőjén lehulló, helyenként extrém mennyiségű esőnek köszönhető.

Még szintén érdekelheti...