Vác

Mesébe szőtt történelem

Mindig izgalmas, ha egy újságíró regényírásba kezd. Különösen igaz ez akkor, ha olyan történet születik, amelyben a karaktereknek olyan helyzetekből kell kivágniuk magukat, amelyekről az újságíró maga is gyakran tudósít. Molnár J Péter huszonöt éve dolgozik televíziós újságíróként, ennek jelentős részében különböző televíziós csatornákat tudósított Észak-Pest megyéből. Első regénye, amelyet Miller Jeppe néven írt, most jött ki a nyomdából az igen rejtélyes LS címmel.

A borító azt ígéri az olvasónak, hogy a történet a kuruc korba viszi vissza, ám a szerzőtől megtudtuk, hogy ennél többről van szó. Az LS ugyanis egy érdekes küldetésre vállalkozik: valódi történelmi személyiségek, mint például Rákóczi Ferenc, vagy gyermekkori gyámja, Kollonich Lipót esztergomi érsek, vagy éppen XIV. Lajos, a Napkirály köré fon olyan mesét, amely akár igaz is lehetett. A regény persze merő kitaláció, és az író már az elején leszögezi, hogy történelmi tényeket nem sért a meseszövés folyamában.

A másik érdekes fonalat napjainkban gombolyítja a szerző. Ebben szemünk előtt játszódnak le olyan folyamatok, amelyeket bármelyik híradóban nap mint nap láthatunk, sőt, az olvasóban olyan érzés támad, mintha valóban hallott volna hasonló dolgokat migrációról, politikáról. Ám végig ott áll a szerzői felkiáltójel, hiszen minden csak fikció. A két történetszál aztán egyszer csak összeér, és az olvasó lassan nem tudja eldönteni, mi valóság, mi nem, és úgy teszi le a könyvet, hogy fejében ott jár a tegnapi esti híradó, hogy mintha ezeket ott is látta volna. Vagy mégsem? Akit kíváncsivá tett ez a rövid beharangozó, keressen rá a Facebookon Miller Jeppe nevére, ahol még többet megtudhat, sőt a könyvet magát is megrendelheti.

Még szintén érdekelheti...