Kultúra Vácrátót

Spiegelhalter László polgármester: a boldogság mindenkinek jár

Szűkebb pátriájában közismert Spiegelhalter László vácrátóti polgármesterről, hogy egykoron programozó-matematikus szakon végzett az ELTE-n, akit a nyolcvanas-kilencvenes években a zene iránti rajongása és tehetsége a honi DJ-ik legnépszerűbb sztárjainak sorába emelte. Az ötvenes évei felé tartó DJ Spigiboy napjainkban is a közönség nagy kedvence, aki veretes zenei pályáját saját szerzeményeivel is gazdagítja, miközben immár 2014 óta Vácrátót polgármestere. Spiegelhalter László sokoldalúságának, a közösségi élet iránti érdeklődésének és tenni akarásának újabb bizonysága, hogy az elmúlt hónapokban indult Pesti TV egyik műsorvezetője.

Sokak szerint istenadta tehetség vagy, aki felkészültségével, szakmai tudásával, magával ragadó személyiségével minden helyzetben a közösséget szeretné szolgálni. Hogyan lehet egy személyben politikusként, DJ-ként, televíziós műsorvezetőként megfelelni a kihívásoknak? Hol az igazság?

Nagyon megtisztel, aki azt mondja, hogy istenadta tehetség vagyok, de ez talán túlzás. Hol az igazság? „Ember lenni mindég, minden körülményben.” Vannak jó megérzéseim, gondolataim. Ezeket próbálom megvalósítani minden fronton. A polgármesterségben, zenei életben és a magánéletemben is. Immár a tv-ben is ezeket igyekszem a szerkesztők és műsorvezetők segítségével megvalósítani, átadni. Számtalan segítséget kapok az új feladatban, „kalandban”, ahogy én hívom.

Mi az, ami nap, mint nap arra inspirál, hogy a kisebb vagy nagyobb közösség érdekeit, elvárásait szem előtt tartva újabb és újabb feladatok sikeres megoldásáért tevékenykedj?   

A kihívás jelent inspirációt számomra, hogy az adott problémát megoldásra, sikerre vigyem. Ebben a legnagyobb erőforrás számomra a családom! Meg a (csupa nagybetűvel) NŐ, aki mellettem áll. Mindenben támogatott eddig, és bízom benne, hogy ezután is. Kedden reggelenként, mikor a tv-be indulok, hajnal ötkor Ő kelt fel engem!

Polgármesterként, DJ-ként, televíziós műsorvezetőként mi az ars poeticád? A Pesti TV nézői Spiegelhalter László újabb arcát ismerhetik meg?

Boldog ember vagyok! A boldogság, illetve annak megtapasztalása, véleményem szerint, mindenkinek alapvető igénye és mindenkinek jár! Ezt igyekszem tolmácsolni az embereknek, hogy találják meg azt a tevékenységet, azt a szerepet, feladatot, amiben ezt megélhetik… azt, hogy boldogok. Ez itt van bennünk, körülöttünk. SZÁMOMRA a zene az egyik boldogság szelet. Mikor zenélek ebből adok egy szeletet a nézőknek, ami a visszajelzések alapján sikerül is? Egyre több embertől hallom, hogy hallgatja a kedd reggeli Bögre Klub listáját a KEDDvenceket Spotify-on és Youtube-on!

Mit érzékelsz, szűkebb pátriádban hogyan fogadták, hogy Vácrátót polgármestereként műsorvezetőként újabb közéleti szerepet vállaltál magadra?

Egy dj-ből lett polgármestertől még ezt kérded? Eddig is úton voltam, most talán egy kicsit többet, mint korábban. A minap egy idős nénivel beszélgettem, aki elmondta, hogy sokan gondolták azt, hogy a polgármesterség nagy falat lesz a számomra, és hozzátette, hogy kellemesen csalódtak. Egy polgármester feladata a település hírnevének növelése, a meglévő javakkal történő gondos gazdálkodás. A néni azt mondta, „jól csinálják!”, „csak így tovább!”. Köszönöm, ha így van ?. Valójában a három feladat nagyon hasonlít egymáshoz, mindhárom esetben kapok visszajelzést arról, hogy hogyan csinálom!

A koronavírus járvány az élet minden területén hatással van ránk. Polgármesterként, Dj-ként, a magyar DJ-k szövetsége alelnökeként hogyan látod a jövőt, hogyan lehet nagyobb veszteségek nélkül túlélni ezt a rendkívül nehéz időszakot?

Polgármesterként a legfontosabb feladatunk az, hogy mindenkinek megadjuk a szükséges segítséget, ha kéri, illetve felkutassuk azokat, akik ezt a segítséget, bár rászorulnának, de maguktól sosem kérnék. Fontos, hogy az intézményeink (iskola, óvoda, bölcsőde) működjenek, hogy a szülők eljárhassanak a munkahelyeikre; az előírt helyeken a járványügyi rendelkezéseket, a védekezés szabályait betartsuk és betartassuk.

Dj-ként az oxigént veszi el tőlünk a Covid, hiszen nincsenek rendezvények! Ez minden dj-t anyagilag és lelkileg egyaránt érzékenyen érint! Számos kollégám megélhetési forrását veszítette el. Bízom benne, hogy 2021 már nem ilyen év lesz. Sok veszteség éri a szórakoztatóipart. Nem lesz sétagalopp az újraindulás, de bízom a sikerben, ami rajtunk múlik, majd azt természetesen megtesszük érte! Mi ott leszünk!

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...