Dunakeszi

Újabb P+R és B+R parkolók könnyítik az ingázók életét Dunakeszin

33 új parkolóhellyel és 2X5 kerékpártámasszal, azaz 20 új kerékpártárolóval, valamint Taxi állomással bővült a P+R és B+R parkolók száma Dunakeszi-Gyártelepen, a Béke utca – Könyves Kálmán utca találkozásánál.

Dunakeszi Város Önkormányzata és a MÁV Zrt. újabb közös fejlesztés végére tett pontot. Átadták az új, 33 férőhelyes P+R parkolót a Dunakeszi-Gyártelep vonatállomás mellett. Az átadón részt vett dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, dr. Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője és Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere.

 A 33 férőhelyes P+R parkolóba 2×5 darab kerékpártámaszt is telepítettek, amely 20 kerékpár elhelyezését teszi lehetővé a helyszínen. A fejlesztés részeként Taxi állomással is bővült a terület.

Dr. Homolya Róbert az átadón kiemelte, hogy Dunakeszi az ország legrégebbi és legforgalmasabb vasútvonalán terül el, és mivel előváros, fontos az együttműködés a MÁV és az Önkormányzat között. Hozzátette, az elővárosokban további P+R parkolók építését tervezik, 2023-ban 3000 autónak elegendő parkolóhelyet szeretnének átadni.

Tuzson Bence a sajtótájékoztatón megjegyezte, az a cél, hogy az életminőség a lehető legjobb legyen. Mint mondta, a P+R parkolók építése is a közlekedésfejlesztés része, amely azt segíti, hogy nyugodtabbak legyenek az emberek, időt spóroljanak, és így több időt tölthetnek a családjukkal. Hozzátette, aki a vasúti közlekedés választja, az a légszennyezést is csökkenti.

Dióssi Csaba hangsúlyozta, hogy a MÁV-nak az 1800-as évek végétől van fontos szerepe a városban, amely az első vasútvonallal kezdődött, majd néhány évtized múlva itt épült meg a Járműjavító üzem, amely hosszú évekig biztosított megélhetést a helyieknek. „Az elmúlt években Dunakeszi mindhárom MÁV-állomása mellett több P+R parkolót is kialakítottunk, Dunakeszi-Gyártelepen, a Béke utca – Könyves Kálmán utca találkozásánál ez már a harmadik” – mondta a polgármester. Megjegyezte, a közeljövőben is várható további együttműködés a Magyar Államvasutak Zrt.-vel, a Járműjavító területére fordítókorongot építenek, hogy az ide érkező mozdonyok közlekedését megkönnyítsék.

Dunakeszi egyik legforgalmasabb állomásán ezzel a beruházással már 3 P+R parkoló könnyíti meg az ingázók életét. Így több mint 200 autó parkolhat kényelmesen a Dunakeszi-Gyártelep vasútállomás környékén.

A beruházásra kijelölt terület részben a Magyar Állam tulajdona a MÁV Zrt. vagyonkezelésében,  részeben pedig az önkormányzat tulajdona.

Mivel a MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomások környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása, ezért 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” karbantartási program, amelynek keretében több fővárosi és vidéki állomáson hajtottak és hajtanak végre karbantartási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat, annak érdekében, hogy az utazóközönséget kulturált állomási környezet fogadhassa. Ennek részeként csatlakoztak be 43%-os fejlesztési finanszírozással az új parkoló kialakításába az önkormányzat 57%-os finanszírozása mellé, amely hányad területarányosan lett meghatározva. A beruházás teljes összege: nettó 59 090 794,- Ft.

Még szintén érdekelheti...