Egészségügy

Egy urológus főorvos véleménye a koronavírus elleni oltásról

A Sződligeten élő, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosát, dr. Böszörményi-Nagy Gézát a koronavírus elleni oltásról kérdezte Máthé Zsuzsa újságíró, a ZöldLIget Közösség Facebook oldalán induló Köztünk él – interjúrovatban.

  • Sződligeten is sokan tartanak a koronavírus elleni vakcinától és bizonytalanok abban, hogy beoltassák-e majd magukat. A községünkben élő Dr. Böszörményi-Nagy Géza, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. Őt kérdeztük az oltással kapcsolatos véleményéről, tapasztalatairól. Sok tévképzet, irracionális félelem élhet bennünk, sződligetiekben is a koronavírus elleni oltással kapcsolatban, bizonyára vannak köztünk olyanok, akik kifejezetten oltásellenesek. Ön itt élő, gyakorló orvosként mit gondol minderről? Fontos, hogy beoltassuk majd magunkat?
  • Őszintén nem is értem, mi a baj az oltással, én alig vártam! Ahelyett, hogy örömtüzeket gyújtanánk, hogy végre itt a kezünkben a bajainkra megoldást hozó vakcina, ahelyett, hogy örvendeznénk, hogy végre ki tudunk kerülni ebből a lehetetlen helyzetből, néhányan még mindig kételkednek, téveszméket kergetnek és terjesztenek. Szerencsére egyre több embert meg lehet győzni, de mivel az oltás nem kötelező, nehéz megmondani, mi a helyes út az emberek meggyőzésére: ahogy a gyermeknevelésben is sokszor nehéz eldönteni, hogy ha erőteljesen szólunk rá a gyerekre, vajon nem az ellenkező hatást érjük-e el vele? Az biztos, hogy a hiteles, hatékony kommunikáció ebből a szempontból alapvető fontosságú.

Sajnos, még egészségügyi dolgozók között is akadnak, akik nem oltatják be magukat. De akinek már megvolt az a szörnyű élménye, hogy látott szenvedni és meghalni beteget ettől a vírustól, az nem kételkedik. Bizonyos helyzetekben, mondjuk egy transzplantációs klinikán, ahol a betegek immunrendszert gyengítő gyógyszereket kapnak és egy influenzába is belehalhatnak, nemcsak elvárt és a megelőzés szempontjából csodálatos lehetőség az oltás, hanem kötelező is. A probléma az, hogy ezen a ponton a betegek biztonsága, a társadalom érdekei ütközhetnek a szabadságjogokkal, azt kellene eldönteni, hogy mi a fontosabb: a mi szabadságunk vagy a beteg és a társadalom biztonsága? Az én válaszom egyértelmű: csakis a betegek biztonsága állhat az első helyen!

  • Sok ember attól tart, hogy az új vakcina hosszabb távon, egy-két, öt év múlva valami drámai mellékhatást okoz majd.
  • Ez teljesen tudománytalan felvetés! Az első három hónapban lehet maximum szövődménye az oltásnak, hiszen ennek a technológiának épp az a lényege, hogy ilyen hosszú távú hatás nem lehetséges. Az oltást követően ugyanis, mint egy jégdarab „olvad el” a beadott anyag, lebomlanak azok a nukleotidok, amik a messenger RNS-t, az oltóanyagot alkotják.
  • És vajon a három hónapon belüli mellékhatások súlyossága milyen fokú lehet? Vannak, akik attól félnek, hogy az oltás után összeesnek és meghalnak.
  • Ez teljesen megalapozatlan aggodalom, most már több millió embert oltottak be a világban, senki nem halt meg, nem lenne szabad ilyen irracionálisan tartani az oltástól. Mellékhatása természetesen lehet ennek az oltásnak is, mint minden gyógyszernek, nekem is két napig fájt a karom az oltás helyén. De hát ez velejár, ahogy mondani szokták, a jó orvosság keserű.
  • Tényleg, mikor lesz a második oltása?
  • Január 27-én 13 órakor kapom meg a második adagot, ugyanúgy a kórházban, ahol dolgozom, mint első alkalommal, alig várom! Szeretném, ha én is és a családtagjaim és a betegeim is biztonságban lehetnénk.
  • A védettség kialakulása mikor várható?
  • A védettség már az első oltást követő 12. napon is bizonyos mértékben, úgy 50-60%-ban megjelenik, ezt követően pedig 90% fölötti mértékűre nő a második oltást követő két héttel.
  • És vajon mennyire lesz tartós a védettsége?
  • Hat hónap a biztos, a többit nem tudhatjuk még, mert nincs még elegendő tapasztalat róla, de valószínűsíthető, hogy tartós védettség alakul ki. És van tudományos kutatás most már arra vonatkozóan is, hogy a mutálódott vírusokkal szemben is hatékony lesz az oltás.
  • Itt, Sződligeten is sokan voltunk már koronavírusosak, aki már átesett a betegségen, szükséges, hogy beoltassa magát?
  • Aki volt már koronavírusos, annak a védettsége körülbelül 3 hónapig tart, ezt követően az ő oltásuk is ugyanúgy indokolt, mint akiknek a szervezete még nem találkozott a vírussal, hiszen a védett állapotot továbbra is biztosítani kell.
  • A tömeges oltás kezdete Ön szerint mikorra várható?
  • Ez sok mindentől függ, az – egyébként ütemesnek tűnő – oltóanyag beszállítás mellett többek között attól is, hogy milyen hajlandóság lesz az emberekben az oltásra. Ha marad az oltóanyagból megfelelő mennyiség, meg lehet kezdeni a sorban következő csoport oltását, ahogy a szociális intézményekben ez már zajlik is, párhuzamosan az egészségügyi dolgozók oltásával.
  • Itt Sződligeten fog majd a háziorvos oltani?
  • Ötezer háziorvosi rendelő került kijelölésre az országban, mint lehetséges oltópont. Ha a sződligeti háziorvosok jelezték, hogy alkalmasak a körülmények az oltás beadására, akár heteken belül megkezdődhet itt is az oltás. Egy adag oltóanyagból általában 5 embert lehet beoltani. Ez praktikusan úgy néz ki, hogy akkor kezdik meg az oltást, ha mindannyian ott vannak már a helyszínen, mert várakozni nem célszerű. A beadást követően 30 percig kell megfigyelésre ott maradni.
  • Végezetül sződligetiként mit üzen a lakótársainak az oltással kapcsolatban?
  • Legyünk okosak ebben a tekintetben is, és éljünk a lehetőséggel! Ne felejtsük el azt se, hogy a gyerekeinket hány betegség ellen oltatjuk be, és hogy ők ezért élhették az életüket eddig is békességben, egészségben, akárcsak mi magunk is, hiszen nem volt se himlőjük, se torokgyíkjuk, nem kellett átesniük a szamárköhögés vagy a TBC gyötrelmein. Észre kell vegyük, hogy a jólétünk alapja a jól működő oltási rend, ez tehát nem egy új út, hanem évtizedek óta járunk rajta! Ne térjünk le róla most sem!

Máthé Zsuzsa

Még szintén érdekelheti...