Dunakanyar régió

Soltész: folytatódik az út menti keresztek felújítása

– A kormány támogatásával folytathatják a nemzetiségi önkormányzatok az út menti keresztek állítását vagy felújítását – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Nagybörzsönyben.

Soltész Miklós a nagybörzsönyi Szent Miklós-templom kormányzati támogatással megvalósuló felújításának bejelentésén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány ismét felhívást tesz közzé a nemzetiségi közösségek hitéletét erősítő út menti keresztek állítására, felújítására.

    Az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatok 123 millió forintból 110 út menti keresztet állítottak vagy újítottak fel. A friss támogatási felhívás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján érhető el, kétszázezer és hárommillió forint közötti összegre lehet pályázni – ismertette az államtitkár.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a kormány további 25 millió forinttal járul hozzá a nagybörzsönyi Szent Miklós-templom felújításához az eddig nyújtott 4, illetve 11 millió forintos támogatáson túl.

    Hozzátette: Európa nyugati felében lerombolják a templomokat, illetve mecsetet építenek a helyükre, „mi azonban abban hiszünk itt Magyarországon, hogy Európa csak a keresztény kultúrája megőrzésével tudja az európai életmódot, életformát megőrizni”.

Nagybörzsöny, 2021. január 28. A kormányzati támogatással megújuló nagybörzsönyi Szent Miklós-templom 2021. január 28-án. MTI/Komka Péter

Még szintén érdekelheti...