Dunakanyar régió

Ipoly Feszt – 174 program 12 településen

Az Ipoly-vidék és a Börzsöny tizenkét magyarországi, illetve szlovákiai településén összesen 174 ingyenes koncerttel, kézműves, hagyományőrző és gasztronómiai programmal, természetjáró túrákkal várja a közönséget a 2. Ipoly Feszt június 18. és 20. között.

    Magyarország Európában az elsők között van átoltottságban, ennek köszönhetően hamarabb indulhat újra a kulturális élet is – emlékeztetett a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Ipoly Fesztnek otthont adó települések országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Mint felidézte, az Ipoly Fesztet először 2019-ben rendezték meg a környékbeli települések összefogásával, a fesztivál második kiadására a járványhelyzet miatt kerül sor idén. A rendezvény egyik fontos célja, hogy az Ipoly ne szétválassza a két partjának – egyaránt magyar nyelvű – lakóit, hanem összekösse őket – tette hozzá.

    A Börzsöny vidéke az ország egyik legritkábban lakott vidéke, ezért az idelátogatók természetközeli környezetben találják magukat. Az Ipoly Feszt során megnyílnak a tizenkét kistelepülés portái, így a fesztivál sajátos, családias hangulattal, a könnyű- és komolyzenei koncertek mellett kézműves és hagyományőrző programokkal és túrákkal várja a közönséget – emelte ki Rétvári Bence.

    Sándor Bence, az Ipoly Feszt művészeti igazgatója hozzáfűzte: a rendezvénysorozat kiemelt célja bemutatni a résztvevő települések – Szob, Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag, Ipolyvisk, Helemba, Zalaba, Letkés és Nagybörzsöny – helyi kulturális értékeit, örökségét és hagyományait.

    Nagy Feró a Beatricével együtt lép fel Szobon a fesztivál június 20-i zárónapján. Mint az énekes felidézte, két éve az első Ipoly Feszt első nagykoncertjét adta, a mostani fellépést pedig azért is nagyon várja, mert a járványhelyzet miatt régóta nem léphetett fel.

    Bogányi Bence fagottművész Kamarazene Bogányi módra címmel egy családtagokból és barátokból szervezett fafúvós együttes élén zenél az Ipoly Feszten. A barokktól a későbbi korszakokig ívelő programot Nagybörzsönyben június 19-én, majd Letkésen június 20-án adják elő.

    Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese kiemelte, hogy az Ipoly Feszt célkitűzései összecsengenek azzal, amiért a zenekar létrejött: ne lehessen különbséget tenni a határ két oldalán élő magyarok között.

    Mint elmondta, a zenekar hetek óta készül a fellépésre, amelyen a járvány nyolc hónapja alatt megírt, új dalokból is játszanak majd június 18-án, Szobon.

    Az Ipoly Feszten fellép még mások mellett a Balkán Fanatik, Bogányi Gergely, Deák Bill Gyula, a Follow the Flow, Kovács Nóri és Zenekara, a New Level Empire és Spigiboy is.

    A projekt teljes költségvetése 58 ezer euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 50 ezer euró.

    A rendezvénysorozat teljes programja a https://ipolyfeszt.hu honlapon lesz elérhető.

   Szöveg: MTI

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...