Dunakanyar régió

Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Különleges kulturális programokkal várják a közönséget a Mahart PassNave hajói

Több mint két hónapon keresztül, augusztus végéig minden pénteken, szombaton és vasárnap várja a Dunakanyar Művészeti Fesztivál a kikapcsolódni vágyókat a Dunakanyar kikötőiben. Bár nem szokványosak ezek a rendezvények, mivel nem tartozik a MAHART Pass-Nave profiljába, mégis a társaság a társadalmi felelősségvállalás jegyében kötelességének érzi, hogy részt vegyen olyan programokban, mint ez a kulturális fesztivál – mondta Spányik Gábor, a társaság személyhajózási igazgatója hétfőn a visegrádi kikötőben horgonyzó Duna Event rendezvényhajón tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen Eöry Dénes Visegrád polgármesterének köszöntője után dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, a térség választókerületi elnöke beszélt arról: céljuk, hogy mindenki még jobban megismerje és felfedezze a csodálatos Dunakanyart.

Ami pedig a jövőt illeti, a kormány kiemelt jelentőségűnek tartja a Dunakanyar turisztikai térségbe tartozó településeket, elfogadta a térségben megvalósítandó fejlesztési programokat is és az eddig elzárt uniós források is megjelenhetnek a Pest megyeiek számára. A 300 milliárdos Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban helyet kapott a szálláshelyek minőségi fejlesztése, amellyel megerősödhet a turizmus jövedelemtermelő képessége. Ezzel minden jel szerint meg tudják erősíteni a turizmus jövedelemtermelő képességét is – hallottuk.

Az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Pest megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, a Magyar Hajózás Országos Szövetségének elnöke dr. Völner Pál emlékeztetett arra, hogy a turisztika mellett a vidékfejlesztési programok kedvezményezettje is a térség. Elmondta: a fesztiválon két hónapon keresztül a zenei rendezvények mellett, helyi együttesek és messziről érkező előadók mutatkoznak be. Ez mind azt bizonyítja, hogy egy élhető Magyarországban nemcsak az infrastrukturális fejlesztések a fontosak, hanem az is, hogy minőségi életet is élhessenek az itt lévők.

MTI/Mohai Balázs

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, Pest megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője leakasztotta a hajón lévő mentőövet, mintegy szimbolizálva azt is, hogy a kormány a nehéz helyzetbe került kulturális ágazatnak is mentőövet adott, hiszen az előadóművészek közül a koronavírus-járvány idején – fellépések hiánya miatt – sokan kerültek nehéz helyzetbe. „De Magyarország újraindításának fontos része a kultúra újraindítása is és a jövő évre elfogadott költségvetés 16 milliárd forint többletet tartalmaz a kultúra többletén” – tudtuk meg.

A MAHART PassNave-nek, mint állami vállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében szükséges, hogy részt vegyen olyan programokban, mint ez a kulturális fesztivál is – mondta utolsó előadóként Spányik Gábor, a társaság személyhajózási igazgatója.  Kiemelte: a kultúra nem a profiljuk, de ha vannak lehetőségeik, eszközeik és hozzá infrastruktúrájuk, akkor ebben részt kell venniük, fel kell vállalniuk és segíteniük kell azt, hogy ténylegesen újra tudjon indulni a gazdaság, újra tudjanak indulni a művészeti ágak.

Mint megtudtuk: a hajóállomásokon tartott tér-zene jellegű előadások bárki számára ingyenesen, és előzetes regisztráció nélkül megtekinthetőek. Az előadások helyszínei a MAHART PassNave Visegrád- Nagymaros-Visegrád – Zebegény-Dömös vonalon közlekedő körjáratával könnyűszerrel megközelíthetőek.

A Duna Event állóhajón megrendezett programokon kedvezményes áru jegy megváltása ellenében van lehetőség részt venni. 

A könnyű- és komolyzenei paletta mellett az autósport szerelmeseinek is kedveskednek az Opel Dakar Team autóbemutatóival. A Dunakanyar Művészeti Fesztivál az EMMI támogatásával valósul meg, melyet a nyár végén egy háromnapos operafesztivál zárja.

Fischer Erzsébet (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...