Dunakeszi

A zongora ünnepe

Zongora virtuóz címmel rendhagyó zenei est volt június 18-án Dunakeszin, a VOKE József Attila Művelődési Központban. A Farkas Ferenc zenei bérlet előadása mellett került sor a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett, és június 16-18. között lezajlott IX. Farkas Ferenc Zongoraverseny ünnepélyes díjátadására. 

    „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Kodály Zoltánnak ezzel a mélyen bölcs gondolatával nyílt meg a zenei est.

    Somogyi Ágnes zenekari titkár bevezetőjében köszöntötte a közönség soraiban helyet foglaló Rónaszékiné Keresztes Mónikát, az EMMI magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztosát, dr. Ragány Misát, az EMMI kultúráért felelős államtitkárság előadó művészeti főosztály vezetőjét, Sipos Dávidot, Dunakeszi alpolgármesterét, Tóth Tamást, a Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, valamint Csoma Attilát, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatóját.

    Az est első részében a főszerep a Dunakeszi Szimfonikus Zenekaré és Benedekfi István zongoraművészé volt. A zenekar, Farkas Pál karmester vezényletével elsőként Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantáziáját szólaltatta meg. A zenekar ezt a fantasztikus művet sodró lendületű, bravúros előadásban játszotta el.

    Szuggesztív erejű, hatalmas drámai fantáziától fűtött mű Rachmaninov: II. zongoraversenye op. 18., melynek előadásához irgalmatlan technikai nehézségek leküzdésére van szükség. Benedekfi István zongoraművész a műhöz méltó alázattal, virtuóz művészi tudása teljes birtokában játszotta el a szerző világszerte legnépszerűbb remekművét.    

     A koncertet követően kezdődött el a díjkiosztó ceremónia, melynek bevezetéseként Rónaszékiné Keresztes Mónika gratulált a zenekarnak a pandémiás időszak utáni nagyszerű koncertjéhez. A művészeti iskola zongoraversenyéről szólva elmondta, hogy ez az ország egyik legsikeresebb hangszeres megmérettetése. Nemcsak a tehetség felkutatásának, megismertetésének a terepe, hanem olyan motiváció a zene világában, amely a legkisebbektől kezdve a nagyobb növendékeken, zenetanárokon át a szülőket is inspirálja azért, hogy a gyermekek érett, érzelmileg gazdag felnőttek legyenek. A minisztériumnak sem önmagában fontos a zenei nevelés, hanem fontos azért, mert a gyermek összes kompetenciáját erősíti, hangsúlyozta a miniszteri biztos asszony.

    A háromnapos versenyen 45 művészeti iskola 110 növendéke négy korcsoportban mutatta be műsorát, melyen kötelezően kellett szerepelni egy Farkas Ferenc vagy kortárs szerző egy-egy művének. A zsűri elnöke Farkas Gábor, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense volt, tagjai pedig Benedekfi István zongoraművész, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Zenei Osztályának vezetője, és Kőrösiné Belák Erzsébet zongoraművész, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium billentyűs tanszakának tanszakvezető tanára voltak.

  • Egy ilyen verseny mindenképpen jó, mert önmagában fantasztikus dolog részt venni még akkor is, ha nem kap díjat a növendék – mondta értékelésében Farkas Gábor. – Elképesztően magas színvonalú előadásokat, jól felkészült produkciókat hallgathattunk. A négy korcsoportban az öt-hat évestől a tizennyolc évesig versenyeztek a növendékek. A nagyobbak között rendkívül felkészült zongoristák jelentek meg. Jó érzés, hogy ilyen tehetségek vannak Magyarországon.

     Régiónkból három intézmény, a Dunakeszi Farkas Ferenc AMI, Szentendréről a Vujicsics Tihamér AMI és a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola AMI vett részt a versenyen.

Eredmények: I. kcs. Méri Veronika II. + különdíj ; Wagner Lilla III.  (Vujicsics AMI növendékei, Fk. Richter Annamária)

II. kcs. Oroszki Tamás Sándor II. + különdíj; Nyíri Alexander Noel III. + különdíj; Tüske Noémi III. + különdíj  (Farkas Ferenc AMI növendékei, Fk. Dr. Domoszlai Erzsébet)

III. kcs. Kováts-Szőcs Benedek I. + különdíj + nagydíj; Lits Barnabás II. (Farkas Ferenc AMI növendékei, Fk. Dr Domoszlai Erzsébet); Kovács Botond III. + különdíj (Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola AMI, Fk. Jámborné Skripeczky Mariann)

IV. kcs. Balikó Virág II. (Fk. Völgyesi Zsuzsanna); Őri Beatrix különdíj (Fk. Csizmadia Angelika, Vujicsics Tihamér AMI növendékei)

    Kiemelkedő tanári munkásságáért dr. Domoszlai Erzsébet, a zongoraverseny sorozat ötletadója tanári különdíjat vehetett át.

    A díjakat a zsűri tagjai, a nagydíjat Sipos Dávid adta át. Farkas Pál és a szimfonikus zenekar hat növendéknek zenekari kísérettel koncertlehetőséget ajánlott fel a zene világnapján, október 1-jén.

    Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Dunakeszi Város Önkormányzata, Dunakeszi Művészetéért Alapítvány, VOKE József Attila Művelődési Központ, Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Magyarország, Dunakeszi Rotary Klub, Dunakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzat, Vicusvirág Göd, Printingo Kft. Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft.

    Médiatámogatók: Dunakeszi Programiroda, Dunakanyar Régió Közéleti Újság, Dunakeszi Polgár Városi Magazin, Dunakeszi Post, Telekeszi TV.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...