Belföld

A súlyos szövődményekkel szemben minden vakcina védettséget nyújt

A napjainkban használt összes vakcina hatékony, ugyanis egyaránt 95-100 százalékos védettséget adnak a szövődmények ellen, ezáltal megóvnak a súlyos betegség kialakulásától – mondta el a kormany.hu portálnak nyilatkozó Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint minden vakcina hatékony, amelyet jelenleg a klinikai gyakorlatban használnak. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO definíciója 50 százalékos hatékonyságot ír elő, ugyanakkor lényeges tisztázni, hogy mit jelent ez az arányszám. Az a kérdés, hogy elkapja-e az ember azt a vírust, és kimutatható lesz a szervezetében, vagy a vírus által okozott megbetegedés súlyos szövődményeket okoz? 

A professzor kifejtette, a legújabb, jelenleg is használatos oltás 50 és 100 százalék közötti klinikai sikerességet tud mutatni, de a szövődményes esetek megelőzésében a vakcinák szinte egyenrangúak, mintegy 95-100 százalékos védettséget adnak. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakit nyálkahártya-szinten megfertőz ez a vírus, akkor sem jut be a szervezetbe, s ennek következtében nem fog súlyos betegséget okozni

Még szintén érdekelheti...