Dunakeszi

Használt sütőolaj-begyűjtési pontok létesülnek Dunakeszin

Február 8-án telepítik a „CseppetSem!” program keretében Dunakeszi négy pontján azokat a 240 literes gyűjtőedényeket, melyekbe a lakosság leadhatja a háztartásokban keletkezett használt sütőolajat.

A gyűjtőbe ezen kívül használt sütőzsír, kókusz- és pálmaolaj is elhelyezhető. A rendszer „cseppmentes”, PET-palackban vagy szivárgásmentesen lezárt befőttesüvegben helyezhető el az anyag a gyűjtőedényekben, így elkerülhető a gyűjtő környékének beszennyezése.

Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A városi csatornahálózatba kerülve dugulásokat okoz, a szennyvíztisztítókat sem kíméli. A földbe kerülve tönkreteszi az talajflórát, elégetve rákkeltő füstöt bocsát ki. A szelektíven gyűjtött anyag 100%-ban újrahasznosul, mivel előkezelés után bioetanol készül belőle.

A „CseppetSem!” gyűjtőrendszer telepítése nyomán kevesebb sütőolaj jelenik majd meg a csatornahálózatban és a tisztítóműben, ezáltal csökkenhet Dunakeszin a hibaelhárításra fordított összeg, pénzügyi megtakarításokat érhetünk el, emellett a környezetet is jelentősen kíméljük – mondta Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester, aki a program városi bevezetését koordinálta.

A „CseppetSem!”  rendszerben begyűjtött sütőolaj és sütőzsír minden kilogrammja után a gyűjtésben részt vevő intézmények visszatérítést is kapnak, így nem csak a környezetet védik azok, akik itt adják le az anyagot, hanem a város helyi közösségeit is támogathatják a gyűjtés által. Az önkormányzattal együttműködésben a hálózat a későbbiekben tovább bővíthető Dunakeszin is – mondta el Cserháti László, a „CseppetSem!” program koordinátora.

A gyűjtőpontok az alábbi helyszíneken és időpontokban érhetők el:

Alagi Óvoda – Óvoda köz 1., hétköznaponként (munkanapokon) 8-16 óra között

Fazekas Mihály Általános Iskola – Radnóti utca 29., hétköznaponként (munkanapokon) 7-16 óra között (hátsó, konyhai bejáratnál)

Játszóház Óvoda – Barátság utca 47., hétköznaponként (munkanapokon) 8-16 óra között

Városháza udvara – Fő út 25., a hivatal nyitva tartási idejében.

Még szintén érdekelheti...