Dunakeszi

Művelődésszervezők és óvodapedagógusok is segítik az oltásra várók tájékoztatását

Mint arról e lap hasábjain is beszámolunk, a város polgármestere, a járási hivatal vezetője és a szakorvosi rendelőintézet igazgatója konzultációt folytatott a háziorvosokkal a koronavírus elleni oltás segítése érdekében. A kérések alapján az önkormányzat információs telefonvonalat és internetes felületet hozott létre a lakosság tájékoztatása, az orvosok adminisztrációs tevékenységének tehermentesítése érdekében.

Emellett az oltásra várók tájékoztatását segítik a város intézményeiben dolgozó művelődésszervezők és óvodapedagógusok is, hogy az orvosok kizárólag gyógyító tevékenységükre, az oltakozásra tudjanak koncentrálni – tudtuk meg Sipos Dávid alpolgármestertől.

– A polgármester úr által összehívott konzultáció egyik legfontosabb tapasztalataként fogalmazódott meg, hogy enyhíteni kell a háziorvosok adminisztrációs tevékenységét. Az oltást végző orvosok tehermentesítése és a lakosság széles körű tájékoztatása érdekében az önkormányzat létrehozott egy információs vonalat, amely ügyfélfogadási időben a 06-27-542-850-es telefonszámon érhető el. Az önkormányzat hivatalos honlapján, a dunakeszi.hu-n pedig Covid-19 címen kialakítottunk egy információs felületet, melyen az oltásról, a vakcinák típusairól és hatásairól olvashatnak az érdeklődők a háziorvosok leírása alapján – tájékoztatott az alpolgármester.

Sipos Dávid alpolgármester

Sipos Dávid elmondta: a konzultáción vállalták, hogy a háziorvosoktól kapott név- és telefonszám ismeretében a József Attila Művelődési Központ munkatársai felhívják a pácienseket, akiket tájékoztatják az oltás időpontjáról és helyszínéről.
Csoma Attila igazgató úr vezetésével a művelődési központ munkatársainak elsőként -, a Barátság úti körzet egyik háziorvosától, dr. Tordasi Évától kapott 49 fős listán szereplők közül – 45 embert sikerült telefonon elérniük, akik közül 38-an fogadták el a kínai vakcinát, heten nem kérték.

Sipos Dávidtól megtudtuk, hogy a többi háziorvosnak is felajánlották a város segítségét.
– Döntésünket több cél is motiválta, egyrészt szeretnénk elérni, hogy a lakosság minél előbb érdemi tájékoztatáshoz jusson az oltással kapcsolatban, másrészt enyhítsük a háziorvosok adminisztrációs leterheltségét, harmadrészt pedig a március 8-től bevezetett járványügyi időszakban pl. az óvodapedagógusoknak ne kelljen kényszerszabadságra menniük. Őket is bevonjuk a tájékoztató tevékenységbe, s így biztosítani tudjuk a teljes fizetésüket – jelentette ki az alpolgármester, aki beszámolt arról is, hogy egyre több háziorvos él az önkormányzat által felajánlott segítséggel.
– Éppen most hívott Cseh Gabriella doktornő a Fóti úti rendelőből, hogy ő is szeretne élni a felkínált lehetőséggel, aki a tőlem kapott tájékoztatás alapján felvette a kapcsolatot Csoma Attila igazgató úrral, hogy egyeztessenek az együttműködésről. A Liget utcai rendelőből, dr. Bognár Ágnes egy személy segítségét kérte, akinek adminisztrációs tevékenységét, a páciensekkel a kapcsolattartást pl. a Játszóház egyik óvodapedagógusa, Korcsokné Jeney Gabriella segíti – tájékoztatott Sipos Dávid.
Mint megtudtuk, a járási hivatalon keresztül történik a vakcinák kiosztása. Az elmúlt két hétben – hetenként – körülbelül 1900 vakcinát kaptak a háziorvosok, melyeket mind sikerült felhasználni.

Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)

Még szintén érdekelheti...