Dunakeszi

Játszótér felügyelet működik Dunakeszin

Dunakeszi Város Önkormányzata fontos feladatának tartja, hogy a gyermekek szabadidejüket korszerű, tetszetős, az igényeknek megfelelő játszótereken töltsék. Szórakozásuk biztonságára és a játékeszközök állagának megóvására játszótéri felügyeletet alapítottak.

Mióta működik a felügyelet és milyen feladatai vannak a felügyelőknek? Ezzel a kérdéssel kezdtük a beszélgetést Lengyel Péterrel, a játszótér felügyelők csoportvezetőjével.

  • Negyedik éve, hogy az önkormányzat kezdeményezésére létrehoztuk a játszótér felügyeletet. Feladata a gyermekek biztonságának és a játszóterek játékainak a megóvása. Bevezettük az éjszakai zárva tartást is. A nyitási és zárási időpontok jelenleg a járvány függvényében változhatnak, de általában a nyári időszakban reggel 8-tól 21 óráig, télen 18 óráig vannak nyitva. Olyan játszótereken, ahol nincs térvilágítás, sötétedéskor már bezárható. Kivétel az Ordas park játszótér, ahol sportolási lehetőség is van futópályával, és sok felnőtt munka után, az esti órákban igényli a sportolást, számukra a kivilágított pályán este 10-11 óráig lehetőség van edzéseket tartani
  • Hogyan választották ki a játszótéri felügyelőket?
  • Az akkor még önkormányzati képviselő Sipos Dávid alpolgármesterrel körbejártuk a területet és kerestünk olyan ismerősöket, főként nyugdíjasokat, akik szívügyüknek tekintik a játszóretek állapotának a megvédését, és a gyerekek kulturált szórakozásának biztosítását. A felügyelet 15 fővel alakult meg, tevékenységüket munkaköri leírás alapján végzik. Főként minden olyan rendellenességre kell figyelni, amely a játékok használatából adódóan balesetet idézhet elő. Ha meghibásodást észlel, azt jelzi az önkormányzat, illetve a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. felé. Jelenleg 20 játszótér van Dunakeszin, és 16 játszótéri felügyelő dolgozik a város területén. Néhány helyen nem láttuk indokoltnak felügyelő alkalmazását.
  • Sajnos voltak olyan esetek, amikor főleg éjszaka, fiatalok magukról megfeledkezve a játszótéren randalíroztak. Ilyenkor mit kell tenni a felügyelőnek?
  • Igen, előfordult, főként az éjszakai időben, hogy a tizenéves fiatalok megfékezésére több esetben sor került. Az önkormányzat rendelkezése szerint a felügyelőnek nappal a közterület felügyeletet kell értesíteni, éjszaka a rendőrséget a 112-es melléken. Jó kapcsolatunk van a Dunakeszi Városi Polgárőrséggel valamint a Dunakeszi Bod-Reflex Kft.-vel, ők is több esetben közreműködtek az éjszakai rongálások elhárításában.
  • A játszóterek fejlesztése, karbantartása folyamatos. Jelenleg az önkormányzat Tóth Eszter főkertész koordinálásával nagy súlyt fektet a játszóterek fásítására is. Az előforduló hiányosságokra, vagy a szülői igényekre a városgazdálkodási osztály reagál. Dióssi Csaba polgármester és Sipos Dávid rendszeresen érdeklődnek a felügyelők munkájáról. A kiválasztott személyek egytől egyig megfeleltek és megfelelnek a rájuk bízott feladatra, biztosítják a gyermekek szórakozásának nyugodt körülményeit.

    A Tóvárosban Bartók Mária vigyáz arra, hogy a város egyik legjobb játszóterén minden rendben legyen. 

  • Nekem nagyon tetszik ez a feladat, szívügyemnek tekintem. Nyolcadik éve lakunk itt, még Bocsák Istvánné, akkori képviselő kért fel erre a feladatra. Volt eleinte egy-két probléma a kamaszokkal, de nem engedhetjük meg, hogy kárt tegyenek a játékokban. Ha látok meghibásodott játékot, jelzem, és elviszik javításra, vagy cserére. A gyerekek és a szülők már jó ismerőseim, a Marci kutyámat is kedvelik. A tó mellett kiváló, hangulatos a játszótér, sok gyermekes szülő hozza el a csemetéjét, ha jó az idő. Amikor meghirdetik a köztisztasági napot, külön kiplakátolom, és felteszem a Facebookra is. Aztán összejönnek a szülők és közösen megtisztítjuk a környéket. Szeretem ezt a munkát.

Katona M. István  

A szerző felvétele

Még szintén érdekelheti...