Egyéb

Környezetvédelmi hírek: május 15-én önkéntes köztisztasági nap lesz Dunakeszin

Külön köszönöm Mike Lajos és a Traverz Bt. támogatását, segítségét a kihelyezésben, György Lászlónak a közbenjárást és lakossági szervezést. Az elmúlt hetekben Dunakeszi 20 pontján helyeztünk ki mesterséges fecskefészkeket a lakosság bevonásával.

Köszönjük azoknak a lakosoknak, akik jelentkeztek, hogy segítsenek fecskevédelmi programunk megvalósításában.

Április 24-én a Mi a kavics büfé kezdeményezésére rendezett Duna-parti szemétszedő akcióban vettünk részt egy jól összeszokott csapattal. Mivel számos önkéntes gyűlt össze a városból, jelentős mennyiségű hulladékot sikerült összeszedni, így az idei szezont egy teljesen megtisztított dunai partszakasszal kezdhetjük. Köszönjük a szervezők munkáját!

            Szintén áprilisban megkezdődött az ez évi „Tiszta udvar, rendes ház” elismerő táblák kiosztása. Bozzay Bertalan, Walter Krisztián és Polgár Péter vehették át először az elismerő táblákat. Az akció folyamatos, egészen késő őszig várjuk a pályázókat! (Részletek: www.dunakeszi.hu a keresőbe írják be: Tiszta udvar, rendes ház)

            Június 15-ig folyamatos a Föld napjára kiírt, városi természetfotó pályázatunk is, profi és amatőr fotósok képeit egyaránt várjuk a e-mail címre, részletek szintén a városi honlapon.

Dunakeszi-Alsóról Bényei Andrea lakos jelezte és kérte, hogy az Anna utca végén felhalmozott, nagy mennyiségű zöldhulladékot és nyesedéket szállítsuk el. A Közüzemi Kft. kérésemre ezt megtette, azonban felhívnám a figyelmet egy lényeges dologra: ez a szállítás plusz költséget és szervezést jelentett a közszolgáltatónak és a városnak, miközben a zöldhulladékot az ismert és kapható zöldhulladékos zsákokban, a nyesedéket pedig 1-1,5 m-es kötegekben HÁZTÓL elszállítja a közszolgáltató. Teljesen fölösleges tehát közterületre kihordani, csúfítva a városképet és elkerülhető plusz költségeket okozva ezzel.

            Sokak régi vágya teljesül, mert elindult a Barátság u. 1-3-nál a zárható kukatároló kivitelezése. Ebben a ciklusban ez lesz az első tároló, ami 50%-os önkormányzati támogatással valósul meg. Azóta több társasház is beadta az igényét hasonló tárolóra, ezek elbírálása, felmérése is folyamatban van.

            Szintén Dunakesz-Alsói lakosok, valamint Benkő Tamás képviselő úr jelezte, hogy Dunakeszi és Dunakeszi-Alsó állomás között, MÁV területen nagy mennyiségű hulladék került felhalmozásra. A dologhoz, mint önkormányzatnak sok közünk nem lett volna, mivel nem önkormányzati területről van szó, azonban a látvány rontotta a városképet, a szél pedig kivitte a szemetet városi közterületre is. Ezért levélben kértem Pokorny Bence urat a MÁV Pályavasúti Területi Igazgatósága részéről, hogy számolják fel az áldatlan állapotot. Ez két héttel ezelőtt meg is történt, köszönet a lakossági jelzésekért, valamint Rácz István mezőőrnek a közvetítő munkáért.

            Nagy öröm volt a hónapban kihirdetni a Víz világnapja alkalmából kiírt városi gyermekrajz-pályázat eredményeit is, melyről e lap hasábjain külön cikkben is olvashatnak.

            Május 15-én tartjuk a tavaszi Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Napot. E sorok írása közben (április 27.) száz fölött van a jelentkezők száma, azonban május 10-ig várjuk a további jelentkezőket a e-mail címen.

            Ezeken túl számos kisebb-nagyobb lakossági kérést sikerült orvosolni, illetve aggályokat eloszlatni. Kérem, keressenek továbbra is a megszokott módon: e-mail címen, vagy a 70-385-4404-es telefonszámon.

Tisztelettel: Nyíri Márton alpolgármester

Még szintén érdekelheti...